Annons:

Stora risker med Airbnb-uthyrning

Mer än 10 000 svenskar hyr ut sina hem på sajten Airbnb. Men många bryter mot regler när de hyr ut i andrahand och riskerar att förlora sina kontrakt.

Antalet bostäder och lediga rum som hyrs ut till turister har i Sverige nästan fördubblats jämfört med 2014, enligt uthyrningssajten Airbnb. Mer än 6000 bostäder i Stockholm ligger uppe på webbplatsen. I Göteborg rör det sig om 1000 och i Malmö 600 boenden. Totalt i hela landet finns mer än 10 000 bostäder tillgängliga för uthyrning.  

Men många bryter mot bostadsföreningens regler genom att i hemlighet hyra ut sina hem, skriver DN. Flera bostadsrättsföreningar har under året hört av sig till sina intresseorganisationer Bostadsrätterna och Fastighetsägarna och undrat vad de kan göra åt Airbnb-uthyrningarna. 

– Antingen får man försöka informera om reglerna och riskerna – huvudregeln är att alla andrahandsupplåtelser fortfarande kräver tillstånd från föreningen – eller så antar man en mer generös policy där man sätter upp ordningsregler för det, säger Fastighetsägarnas jurist Line Zandén

Den som hyr ut sin hyresrätt riskerar att bli av med sitt kontrakt. För hyresrätter krävs alltid speciella skäl för andrahandsuthyrning, till exempel studier på annan ort eller provboende med en partner.

För bostadsrätter ser det annorlunda ut. Vissa bostadsföreningar tillåter ägarna att hyra ut sina hem som semesterbostäder, men oftast behövs påskrivna papper med hyresgästernas namn – något som med Airbnb kan vara svårt att veta i förväg, om lägenheten med kort varsel ska hyras ut några dagar i taget.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024