Annons:

Fler hotell skapar oro för framtiden

I takt som turismen i Sverige ökar byggs också fler hotell. I Malmö finns nu en oro att hotellen blivit för många.

Hotellen i Sverige blir fler och fler och orsaken beror på den ökade turismen i landet. Flest turister kommer till storstäderna och det är främst där antalet hotellrum växer. I Malmö syns nu fallande hotellpriser enligt branschbedömare och det finns en oro att hotellen blivit för många.

Men i Stockholm ser det annorlunda ut. Lars Sandberg, hotelldirektör på Scandic i Stockholm, tycker sig se fler turister och färre konferensgäster, men inga tecken på överetablering.

– Det är en helt annan puls. Vi har ungefär 100 barn per natt här så istället för en person kan vi ha upp till fyra nu, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Tillväxtverket ökade antalet hotellgäster förra året med fem procent och ökningen fortsätter även i år. Men antalet affärsgäster har legat still och det är först i år de har börjat bli fler. Även om privatgästerna betalar ett lägre pris jämfört med affärsgästerna så går det bra för hotellen – privatgästerna är helt enkelt fler och fyller rummen mer.

Flest rum byggs i storstäderna. Enligt branschbedömare blir det 2300 nya hotellrum i Stockholm till år 2017 och i Malmö 1000 nya rum under det närmaste året.

– I Malmö är det helt klart bekymmersamt. Där faller både rumspriser och beläggning och det är en direkt följd av att det har kommit så otroligt mycket rum på kort tid. Då ska man också komma ihåg att det har varit samma fenomen i Köpenhamn så det är två stora städer som bara ligger 10 minuter i från varandra med stort utbudsöverskott, säger Clas Hjort som arbetar med hotelletableringar på fastighetsrådgivaren DTZ.

Kommentarer är stängda.

Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024