Annons:

Turister varnas för legionellautbrott i New York

Sju personer har dött i legionärssjukan som just nu har drabbat New York. Skölj duschslangen om du vistas i storstaden, är tipset från en svensk överläkare.

I nuläget har 81 fall av den influensaliknande sjukdomen rapporterats och 64 av dem vårdas på sjukhus, enligt Svt Nyheter.


Fem byggnader – bland annat ett sjukhus och ett hotell – har hittills testats positivt för spår av legionellabakterier.

Enligt US Centers for Disease Control and Prevention är det mellan fem och 30 procent av dem som får sjukdomen som dör, men de flesta klarar sig.

Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag, enligt Folkhälsomyndigheten, men den kan också finnas i olika vattensystem och överleva i temperaturer mellan 0 och 50 grader.


Christina Nyström Rosander, överläkare på Infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att är det svårt att skydda sig mot sjukdomen då den oftast förekommer i offentliga miljöer. Men om man bor på hotell i ett område där smittan finns kan man spola ur duschslangen, eftersom den finns risk att legionellabakterien bildas i vattenslangar där vattnet har stått stilla länge.

– Det är vanligt att bakterien finns på hotell där vattnet inte riktigt är upphettat och då överlever bakterien, säger Nyström Rosander till Svt.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024