Annons:

Så ska Accor göra stark comeback i Norden

Hotelljätten Accor har precis tappat 75 procent av sina hotell i Sverige. Nu börjar jakten på att växa kraftigt – i hela Norden. Affärsutvecklingschef Yannick Wagner säger till Travel News att man kan tänka sig olika affärsmodeller – och att man tittat på att köpa Scandic.

Cirkusen och den dåliga stämningen började i våras. Då meddelade Uwe Löffler att hans företag Ligula tecknat ett avtal med Norse, om att på managementbasis driva de 13 hotell som Norse franchisar från Accor. Från oktober skulle Ligula driva dem på renodlade hyreskontrakt av fastighetsägaren Sveafastigheter, som också är delägare i Norse.

I förra veckan blev det klart att Accor med omedelbar verkan säger upp franchiseavtalet med Norse, eftersom man anser att Norse inte respekterar avtalet. Uwe Löffler kontrade med att direkt skylta om till Good Morning Hotels, ett klassiskt svenskt varumärke som Norse fortfarande äger.

I och med uppsägningen går Accor i ett slag från 17 till fyra hotell i Sverige.Accors affärsutvecklingschef Yannick Wagner säger att beslutet var tveeggat.

– Det inte är lätt att meddela att du gör dig av med 13 hotell, och det är trevligare att kunna säga att du har 17 hotell i stället för fyra. Å andra sidan har Accor sedan tidigare beslutat sig för att fokusera på kvalitet i stället för kvantitet. Vi har hellre hotell som går bra, ligger på strategiska lägen, är en bra produkt, säger Yannick Wagner till Travel News.

Han vill inte precisera på vilket sätt Norse inte följt avtalet.

– Men jag kan säga att de planerar en del omstruktureringar som inte respekterar våra franchisekontrakt. Jag måste poängtera att vi inte har några avtal med Ligula. Vi har ännu till denna dag aldrig fått någon information från Norse vilken roll Ligula har. Ligula säger att de har ett managementkontrakt, men det är inte något som Norse informerat oss om.

Nu är Accor i positionen att man måste växa. Hotelljätten har inga hotell i Norge, Danmark eller Finland och tar ett samlat nordiskt grepp.

– Vi har sedan i fjol analyserat de nordiska marknaderna och kom fram till att det är logiskt för oss att fokusera på de stora städerna. Det är huvudstäderna och några till, främst Göteborg, Malmö och Bergen.

Han konstaterar att den nordiska hotellmarknaden domineras av lokala operatörer, som inte är välkända utanför Norden.

– Men 20 procent av gästnätterna i Norden kommer från länder där Accor är marknadsledare och har de mest välkända varumärkena. Det tror jag att vi kan ta med oss till våra potentiella partners i Norden.

Han nämner främst Tyskland där Accor har 340 hotell, men även Frankrike, Benelux-länderna, Schweiz – och Ryssland som är viktigt för finländska hotell.

Yannick Wagner anser att i princip alla av kedjans 17 olika varumärken är aktuella för Norden.

– Sofitel i lyxsegmentet kanske vi kan etablera två eller tre stycken. Inom Ibis-familjen kan vi göra betydligt fler. En stad som Stockholm har lätt utrymme för fem–tio Ibis.

Fokus ligger på att teckna franchisekontrakt med lokala operatörer, och där har man enligt Yannick Wagner diskussioner med flera aktörer. Managementavtal är också gångbart, liksom att köpa fastigheter, men i samarbete med någon fastighetsinvesterare.

– Vi kommer inte att teckna några renodlade hyreskontrakt, allt annat är mer eller mindre tänkbart.

1999 köpte Accor kedjan Good Morning Hotels, som grundades av den svenske entreprenören Christer Ericsson, och skyltade om kedjan till Ibis. Nu 16 år senare väntar alla på om och när EQT ska sälja likaledes svenska Scandic. Som tänkbar köpare har många nämnt Accor.

Vill ni köpa Scandic?
– Haha. Vi har tittat på det, men än så länge har vi inte kommit fram till att det vore klokt. Vår strategi är asset light (att driva hotell utan stora investeringar i fastigheter, reds.anm.) och vår uppfattning är att Scandic inte går åt det hållet. Men om de är intresserade av att teckna franchisekontrakt och ta ner Scandicskylten till förmån för Accor, då är vi öppna för en diskussion.

Accor består av 3 800 hotell och finns i 94 länder.

Kommentarer är stängda.