Annons:

Mörka siffror för resandet hos nordiska företag

Nordiska företag ger dystra prognoser om sitt affärsresande. Det visar ny rapport.

Det är Resegeometris återkommande kvartalsmätning ”State of The Business Travel Market” som visar att företagens resande kommer att minska. Mätningen visar att det nordiska BT DIX (Business Travel Demand Index) går ned till en nollnivå från att ha legat på plus under flera kvartal. Det skriver Resegeometri i ett pressmeddelande.

Mörkast är utsikterna i Norge där efterfrågeindex sjunker till -0,05 vilket är den lägsta noteringen sedan finanskrisens dagar 2009.

– Sett till hur detta index slagit tidigare är detta ett riktigt oroande resultat, inte bara för affärsresebranschen, utan för hela ekonomin. Att det slår hårt mot Norge har sin naturliga förklaring i det kraftiga oljeprisfallet som skett under det senaste året, men att nu även övriga nordiska företag ger mer försiktiga prognoser tyder på att man också väger in andra aspekter. Sannolika orosmoln är avmattningen i Kina och andra utvecklingsländer samt generellt sjunkande råvarupriser som i första hand slår mot de nordiska industriföretagen säger Jan Borg på Resegeometri Nordic.

Företagens affärsresande är en av de mest träffsäkra konjunkturindikatorerna i ekonomin då resor är något man tidigt drar in på vid befarade nedgångar.

Kommentarer är stängda.