Annons:

Marriott köper Starwood – blir störst i världen

I dag blev det klart att Marriott köper värste konkurrenten Starwood. Tillsammans kommer de två bolagen ha 5 500 hotell och omsätta uppemot 180 miljarder kronor.

Det nya bolaget kommer att ha 5 500 hotell med 1,1 miljoner rum i över 100 länder. Därmed blir bolaget världens största hotellföretag. Summan 5 500 innebär såväl hotell i egen regi som franchise. I portföljen finns 29 varumärken.

Priset är 12,2 miljarder dollar, cirka 106 miljarder kronor, varav 11,9 miljarder dollar betalas med Marriottaktier, resten i kontanter. Starwoods aktieägare kommer att äga ungefär 37 procent i Marriott efter affären. Priset innebär en premie på cirka 6 procent över Starwoods börsvärde.

Marriotts ordförande och koncernchef Arne Sorenson säger att orsaken bakom affären är tillväxt.

– Det här är ett tillfälle att skapa värde genom att kombinera distributionen och styrkorna hos Marriott och Starwood, förstärka vår konkurrenskraft på en snabbväxande marknad, säger Arne Sorenson i ett pressmeddelande.

Styrelsekollegan i Marriott, J.W. Marriott, säger i samma pressmeddelande:

– Vi har konkurrerat med Starwood i decennier och vi har också beundrat dem. Jag är begeistrad över att vi får in fler hotell i vårt system och för de stora möjligheter det här innebär för medarbetare i både Starwood och Marriott, säger han.

 

Marriott International

Bestod före affären av 4 300 hotell i 85 länder, i egen regi eller franchise. Omsättningen 2014 var 14 miljarder dollar, 122 miljarder kronor. I portföljen finns 19 varumärken:

The Ritz-Carlton

Bvlgari

Edition

JW Marriott

Autograph Collection Hotels

Renaissance Hotels

Marriott Hotels

Delta Hotels and Resorts

Marriott Executive Apartments

Marriott Vacation Club

Gaylord Hotels

AC Hotels by Marriott

Courtyard

Residence Inn

SpringHill Suites

Fairfield Inn & Suites

TownePlace Suites

Protea Hotels

MoxyHotels

 

Starwood Hotels & Resorts Worldwide 
Bestod före affären av 1 270 hotell i 100 länder. Omsättningen 2014 var 6 miljarder dollar, 52 miljarder kronor. I portföljen finns tio varumärken:

St Regis

The Luxury Collection W

Design Hotels

Westin

Le Meridien

Sheraton

Four Points by Sheraton

Aloft

Element

Trubute Portfolio

Kommentarer är stängda.