Annons:

”Flyget ska betala sina klimatkostnader”

Opinionen för hårdare beskattning av flygindustrin växer. På sitt landsmöte i helgen sa Liberalerna, tidigare Folkpartiet, ja till klimatbeskattning av flyget. Men man vill inte ha en ensidig svensk skatt.

I helgen höll Liberalerna landsmöte, där man bland annat beslutade att slopa det gamla namnet Folkpartiet. Dessutom fortsatte partiet på den sedan tidigare inslagna vägen att öka beskattningen av verksamheter som är skadliga för miljö och klimat.

– Det här är kopplat till grön skatteväxling, att man ska sänka skatten på arbete och företagande och bland annat höja miljö- och klimatskatter. Vilket transportslag det än är så ska det betala sina klimatkostnader, säger Lars Tysklind, ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, till Travel News.

Liberalerna står därmed bakom att det bör införas en skatt på koldioxidutsläpp även från flygindustrin. Som Travel News rapporterade i morse planerar Norge att införa en skatt på flygresor och för några veckor sedan tillsatte den svenska regeringen en utredning som ska titta på frågan. Men Liberalerna vill inte se en ensidig svensk skatt på flygets utsläpp.

– Nej, det måste ske på åtminstone europeisk nivå, gärna global. Vi har den europeiska utsläppshandeln, men den har hamnat på mellanhand i och med att man har en hel del undantag i den. En skatt på bara svenskt flyg säger vi nej till, det är bara en straffskatt på avstånd.

Liberalerna anser att en skatt på flygets utsläpp hjälper till att få fram biobränsle till flyget, genom att den rfungera som ett ekonomiskt styrmedel. Men vilken roll staten skulle ha för att driva på utvecklingen av att få fram biobränsle i stor skala kan han inte svara på.

– Det är lätt att vara allmänt positiv till biobränsle. Exakt hur det ska gå till kan jag inte svara på. Staten har en roll vad gäller forskning och utveckling, för att man ska komma över trösklar.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024