Annons:

SJ förlorar kampen om pendeltågstrafiken

Det blir Hongkongbaserade MTR som tar över pendeltågstrafiken i Stockholm i december 2016. Det har landstingets trafiknämnd beslutat i politisk enighet. SJ förlorar därmed avtalet.

Upphandlingen har pågått i över två år och är värd 30 miljarder kronor – beräknat på 14 år. Beslutet togs på tisdagen i trafiknämnden i Stockholms länslandsting.

– Vi har haft en tuff konkurrens med flera bra anbud. Både pris och kvalité har varit avgörande för beslutet, säger Ragna Forslund, trafikförvaltningens tf förvaltningschef i ett pressmeddelande.

Avtalet med MTR gör att landstinget kan sänka kostnaderna för pendeltågstrafiken med 10 procent. MTR:s Sverigechef Peter Viinapuu är väldigt nöjd med att hans företag nu får ett nytt uppdrag, skriver SvD Näringsliv.

– Det finns mycket potential i att förbättra pendeltågen, säger Peter Viinapuu, MTR:s Sverigechef.

SJ:s vd Crister Fritzson är besviken över beskedet.

– Det är naturligtvis tråkigt. Vi var otroligt nära. Marginalerna var väldigt, väldigt små och denna gången förlorade vi. Förra veckan vann vi upphandlingen för Bergslagen och Kinnekulle och så är det i sådana här upphandlingsaffärer, det finns bara en vinnare, säger han till SvD Näringsliv.
De andra anbudsgivarna var: Keolis Spår AB, SJ AB, Svenska tågkompaniet Stelo Ab och Abellio Pendeltåg Stockholm AB.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024