Grand Travel Award
Redaktionsbloggen

Fear & loathing in Oslo

2014-01-22 15:30 5 kommentarer
Kategori: Turism

dack_oslo.jpg
Helt plötsligt lät taxin mycket fel. Mycket fel.

Trots att helgens Osloresa hade kunnat sluta i diket var det något annat som skakade om mig i Norges huvudstad.

Vis av tidigare konflikter med världens alla taxichaufförer kollade jag noga upp vilka taxibolag som var okej att åka med från Gardemoens flygplat utanför Oslo.

Tillsammans med Apollos nye e-handelschef, Christer Pettersson, bordade vi en ganska skamfilad Norgetaxi som hade samma logga som Taxikurrier i Sverige. Efter en stund lade jag märke till att vindrutetorkarna gjorde ett dåligt jobb i det moddiga vädret. Men det var inget jag borde oroat mig för. På motorvägen i utkanten av Oslo smällde det till i hela bilen som sedan lät mycket konstig. Det visade sig att däcket på framfälgen hade smällt av.

Den vänlige somaliske taxichauffören tog det hela med ett upphöjt lugn. Efter fem minuter hämtade en vän till chauffören upp oss och tog oss vidare till den stundande mässan på Tekniska museet i Oslo. Vi hann aldrig bli oroliga.

Den verkliga chocken kom senare när vi skulle äta och dricka i Oslo. Med undantag för den trevliga sportbaren Bohemen var allt sjukt dyrt i Oslo. Arma folk - om olja gör allting så dyrt ska vi nog vara nöjda med våra tillgångar som skogar, Absolut Vodka och den svenska musikundret.
Urban Lindstedt

2014-01-22 15:30 5 kommentarer
Kategori: Turism

Jokkmokk lever den japanska kakdrömmen

2013-10-24 13:51 Kommentera
Kategori: Turism

5825247211_394f8064a8.jpg
Japans mest exklusiva kakor Yoku Moku har fått namnet från Jokkmokk. Some rights reserved by Capsun http://www.flickr.com/photos/capsun/

I slutet på 1970-talet besökte japanen Fujinawa Norikazu det gamla kraftverkssamhället Jokkmokk som ligger strax över polcirkeln. Han gillade människorna, naturen och kakorna. Tillbaka i Japan grundade han senare kakfabriken Yoku Moku som uttalas Jokkmokk.

I Japan är Yoku Moku synonymt med fint paketerade kakor gjorda på riktigt smör som kostar runt 900 kronor burken. De säljs i alla större livsmedelsbutiker i Japan och har även blivit populära i USA.

– Jag har några burkar på kontoret som jag bjuder besökare på. De känns väldigt exklusiva, men är lite för söta för en svensk smak, säger Thomas Brandlöv, vd för Destination Jokkmokk.

I somras besökte ledningen för Yoku Moku Jokkmokk och Destination Jokkmokk hoppas utnyttja de söta smörkakorna för att placera Jokkmokk på kartan. Destination Jokkmokk har redan tagit fram utbildningsmaterial för Yoku Mokus personal.

– Tänk att få skicka med lite information om Jokkmokk i varje kakburk. Vi skulle vilja att var miljonte kakburk skulle innehålla en gyllene biljett till Jokkmokk.

2013-10-24 13:51 Kommentera
Kategori: Turism

Spanien årets reseraket

2013-02-20 14:07 Kommentera
Kategori: Flyg, Turism

Trots ekonomisk kris ökade antalet övernattningsresor till utlandet med 6,1 procent förra året. Spanien ökade mest med 12 procent till 1 957 000 resor enligt analysföretaget Resurs.

– Vi återupptäcker Spanien som har utvecklats som destination. Landet har vuxit mer än vad Egypten och Tunisien tappade under den arabiska våren, säger analytikern Hans Remvig på analysföretaget Resurs på en pressträff som samlats på Rydbergs Bar & Kök.

Turkiet (+11,5 procent) och USA (+9,3 procent) är två andra vinnare när reseåret 2012 ska summeras. Vi får leta oss tillbaka 20 år för att hitta samma nivå på resandet, enligt Resurs. Thailand kvalar inte ens in på resandets tio-i-topp med sina 325 000 resor.

Flyget är det resesätt som dominerar övernattningsresorna med 10,5 miljoner resor, varav 2,9 miljoner flygresor är charter. Det är något som Naturskyddsföreningens klimatchef Sven Hunhammar som var inbjuden till pressträffen vill ändra på.

– En flygresa till Bangkok motsvarar ett helt års bilresande i koldioxid ekvivalenter, säger han.

Naturskyddsföreningen tror inte alls på klimatkompensation för flygresor.

– Utsläppen måste ner. Att välja bort flyg är det enskilt största miljövalet vi kan göra. Vi borde flyga mer sällan och då stannar borta längre tid, säger Sten Hunhammar.
Urban Lindstedt

2013-02-20 14:07 Kommentera
Kategori: Flyg, Turism

Tjuvkika in i Stockholms nya turistbyrå!

2010-09-01 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

[i=;w440;nb;nl]
Ljust, modernt och med mycket rymd. Så ser Stockholms nya turistbyrå på Vasagatan ut som TN fick tjuvkika in i på onsdagen, dagen före invigningen. Hitta dit blir lätt som en plätt - mitt emot Centralen.
[i=;w440;nb;nl]Och om allt går som det ska kommer stora skyltar att hänga vid Centralen i morgon som pekar turisterna i rätt riktning. Redan när TN vimlade där med Turistservicechefen Eva Camil Fuglseth och Stockhom Visitors Boards vd Peter Lindqvist kom ett antal turister förbi. De fick kartor av turistinformatörer som placerats ut utanför huset medan SVB-gänget stökade med de sista förberedelserna.
Tn tog den grävande journalistiken på allvar också och försökte lirka ur pressansvarig Ann-Charlotte Jönsson när Millenium-inspelningen drar in i Stockholm, och då särskilt när James Bond/Daniel Craig, som ska spela Mikael Blomqvist, dyker upp.[i=;w440;nb;nl]
Men om detta visste SVB inget om, bara att en förtrupp är på plats och rekar inspelningsplatser etc. Och att det ska bli en del inspelningar i höst och mer under våren. Att hela Stockholms turistnäring gnuggar händerna och hoppas att Stockholm blir ännu hetare som resmål efter filmen är dock ingen hemlighet....

2010-09-01 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Ishotellet på Chanels catwalk

2010-03-16 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Bild 491545
Ni har väl inte missat Chanels spektakulära modevisning i Paris, där de pinnsmala modellerna gick catwalken fram bland is och snöhögar.
Och vem hade fixat dit isen om inte Icehotel från Kiruna. Flera långtradare med snö och is fraktades till den franska huvudstaden, där Ishotellets egna truckförare såg till att snön hamnade precis som den skulle.
Att det blev Icehotel som fick det prestigeladdade uppdraget som snöleverantör för Chanels legendariska chefsdesigner Karl Lagerfeld berodde på kontakter med en fransk eventbyrå som Icehotel fick för två år sedan på en fransk resemässa.
När snötemat blev aktuellt på Chanel mindes eventbyrån de galna svenskarna med sitt ishotell och ringde. Och som sagt, resten är historia.
Se film från Chanelvisningen här:
http://www.chanel.com/fashion/7#7
Bild 491546

2010-03-16 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Med Branson och rymdskepp i öknen

2009-12-10 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Bild 491507
I måndags visade Richard Branson upp sitt nya rymdskepp, Spaceship Two, som ska ta rymdresenärer upp i rymden 2011.
Självklart hade TN bevakning på eventet, genom Andreas Axelson, ägare av Nätresebyrån som är en av tre återförsäljare i Sverige, ASA, Accredited Space Agents.
Bild 491508Andreas trängdes förutom med Branson (se bilden) även med kändisar som Kalifornienguvernören Arnold Schwarzenegger och Dallasstjärnan Victoria Principal.
Blir du sugen? Ring Andreas och boka. Prislapp? Tja, 1,4 millar...

2009-12-10 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Travel News tar semester

2009-06-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Travel News-redaktionen tar nu semester, och vi har också vinkat av vår AD Inna som tagit tjänstledigt ett år för att med familjen pröva på att bo på hennes fädernesö Färöarna. Vi håller tummarna för att allt går bra!Vi andra håller oss hemma innanför landets gränser.3 augusti öppnar kontoret igen, men nyhetsbrevet är i gång hela sommaren. Glad sommar Katarina, Karin och Inna

2009-06-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Så ser ett skrivbord ut efter deadline

2009-04-23 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Bild 491422Nu är TN 5, majnumret, klart. Allt ska till tryck i morgon och då ser ett av redaktionens skrivbord ut så här (mitt). En utskift av ett uppslag ger en liten glimt om vem som är huvudintervju i nästa nummer. Doldis för en del i branschen, andra har nog rätt bra koll på honom, även om han mest befinner sig i Ryssland och Östeuropa.Karin är dock redan på hugget för nästa nummer och har just pilat iväg för att intervjua Rezidor Hotel Groups vd Kurt Ritter. Kommer han ha svaret på hur de ska få folk att lära sig stava till nya Radisson Blu? Jag har redan sett flera artiklar i tidningar där det står Radisson Blue. Svårt att stoppa angofila beteenden. / Katarina M

2009-04-23 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Starka reaktioner på lönetoppen

2009-03-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Lönetoppen lämnar ingen oberörd. Reaktionerna är många och skilda: Så hög lön har jag inte, det är bonusen som ökat! Varför var inte jag med? Hur kan Weihagen tjäna 23 miljoner?
  I dag fick vi ett mail från Frank Fiskers, som läst i vårt mässnummer att han "halkat på efterkälken" jämfört med Pandox vd Anders Nissen. Sanningen är ju faktiskt den att de 2,7 miljonerna bara är lön för ett halvt år, eftersom han inte började på Scandic förrän en bra bit in på 2007. Ett tips inför nästa års lönetopp – Frank Fiskers blir årets raket. 
  Vi kan villigt erkänna att vi gör lönetoppen med skräckblandad förtjusning. Vissa blir arga och slänger på luren, andra hör av pratar gärna och länge om sina lönelyft. Men det är väl värt arbetet - lönetoppen är ett av de mest lästa reportagen varje år. 
  Så missa inte nästa nummer av TN, som kommer ut runt 9 april. Här finns hela lönetoppen för de 100 bäst betalda männen i branschen, lönerna för de 50 bäst betalda kvinnorna och sist men inte minst kändistoppen, där kändisarna som inte platsade på 100-listan presenteras.
 

2009-03-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Starka reaktioner på lönetoppen

2009-03-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Lönetoppen lämnar ingen oberörd. Reaktionerna är många och skilda: Så hög lön har jag inte, det är bonusen som ökat! Varför var inte jag med? Hur kan Weihagen tjäna 23 miljoner?
  I dag fick vi ett mail från Frank Fiskers, som läst i vårt mässnummer att han "halkat på efterkälken" jämfört med Pandox vd Anders Nissen. Sanningen är ju faktiskt den att de 2,7 miljonerna bara är lön för ett halvt år, eftersom han inte började på Scandic förrän en bra bit in på 2007. Ett tips inför nästa års lönetopp – Frank Fiskers blir årets raket. 
  Vi kan villigt erkänna att vi gör lönetoppen med skräckblandad förtjusning. Vissa blir arga och slänger på luren, andra hör av pratar gärna och länge om sina lönelyft. Men det är väl värt arbetet - lönetoppen är ett av de mest lästa reportagen varje år. 
  Så missa inte nästa nummer av TN, som kommer ut runt 9 april. Här finns hela lönetoppen för de 100 bäst betalda männen i branschen, lönerna för de 50 bäst betalda kvinnorna och sist men inte minst kändistoppen, där kändisarna som inte platsade på 100-listan presenteras.
 

2009-03-26 00:00 Kommentera
Kategori: Turism

Här får ni veta vad som händer bakom kulisserna på redaktionen. Det som inte hamnar i artiklarna hamnar här - stort som smått, skvaller, insidestips, lunchdejter och allt det andra som ni läsare inte får ta del av i tidningen och på sajten i övrigt.


  • Travel News nr 08 2015

  • Travel News nr 07 2015

  • Travel News nr 06 2015

  • Travel News nr 05 2015

  • Travel News nr 04 2015

  • Travel News nr 03 2015

  • Travel News nr 02 2015