Annons:

Flyg: Efter rekordsommar – nu väntar tuffare tider

Juli var en månad som präglades av passagerarrekord bland flygbolagen. Framtiden ser dock tuffare ut.

– För de europeiska flygbolagen ser det bättre ut än vad som var väntat i början på året. Prispressen på biljetter har inte varit så tuff som väntat, säger Jacob Pedersen, aktiechef på danska Sydbank, och tillägger att flera bolag har sett ett ökat börsvärde till TT.

Och sommaren har varit fortsatt ljus. SAS kunde räkna in totalt 2,8 miljoner passagerare i juli, vilket inte bara var 2,5 procent fler än motsvarande månad i fjol utan också fler passagerare än någonsin för en julimånad.

Norwgegian hade över 3,3 miljoner passagerare i luli, en ökning med 15 procent jämfört med förra året och dessutom det högsta antalet resenärer under en enskild månad hittills för bolaget.

Även bolagen inom Finnairkoncernen satte julirekord med 1,12 miljoner passagerare, drygt 8 procent fler jämfört med samma månad året innan.

Och utanför Norden har Air France–KLM rapporterat en 5,4-procentig ökning i juli jämfört med samma månad i fjol, till 9,7 miljoner passagerare.

Men det finns också orosmoln på flyghimlen.

– Framöver kan det bli mer intensivt, det kommer in mer kapacitet på marknaden det närmaste halvåret som kan ge press på biljettpriserna, säger Jacob Pedersen till TT.

Oljepriset på runt 50 dollar per fat och den svagare dollarn har gynnat bolagen, enligt Pedersen. Även den svagare dollarn är generellt gynnsam för de europeiska bolag som har en del av sina kostnader i den amerikanska valutan, skriver TT.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024