Annons:

Ifdelayeds vd rasar mot dom i Högsta domstolen

Att reklamera en försenad flygning efter 2 år och 3 månader är för sent enligt en dom i Högsta domstolen. Erik Tengvall, grundare och VD på Ifdelayed, är mycket kritisk.

Domen gällde resenärer med Turkish Airlines som hade begärt ersättning efter två år och tre månader. En passagerare har enligt en EU-förordning från 2004 rätt till mellan 250 och 600 euro per person vid en försening som varar över tre timmar, inställt flyg eller nekad boarding, med vissa undantag. Erik Tengvall, grundare och VD för konsumenttjänsten Ifdelayed.com, som specialiserat sig på att hjälpa passagerare att begära kompensation enligt förordningen, är mycket kritisk till domen.

– Det är uppseendeväckande att Sveriges mest briljanta jurister tar ett beslut som slår så hårt mot konsumenterna som redan befinner sig i en David mot Goliat-ställning. Köper du en ny TV som går sönder är det självklart att du som konsument måste reklamera detta till återförsäljaren som annars omöjligt kan veta att den gått sönder. Men här är det precis tvärt om. Flygbolaget vet ju att passageraren har rätt till ersättning men struntar ändå i att betala ut den, säger Erik Tengvall.

När ett flyg är försenat måste resenären själv anmäla att hen vill ha ersättning. Ifdelayed är en sammanslagning av två bolag som gjort hjälpt resenärer sedan 2014. De har fram till nu hjälp 20 000 resenärer och fått ut 90 miljoner kronor. Ifdelayed behåller 30 procent.

– Det är en droppe i havet, säger Erik Tengvall till Travel News.

Trots att flygbolagen har alla uppgifter till sina kunder vägrar de att betala ut ersättning per automatik. Hur mycket flygbolagen tjänar på att undanhålla laglig ersättning är inte känt.

Svenskt konsumentskydd säger att du ska reklamera inom två månader. I EU är gränsen två år. Det är troligen därför som HD kommit fram till att två år och tre månader är för länge.

6 kommentarer

  1. Aron B: Så jäkla bra!! Är så förbannad på flygbolagen som bara blåser en hela tiden. Var försenad med Norwegian ett helt dygn och sen vägrar de ersätta mig fast lagen är tydlig. Ska anmäla till Ifdelayed direkt!
  2. Anonym: Det är min bild. Ska den användas ska den åtminstone ha min byline: Foto: Lars M Falkenström
    • Viggo Cavling: Fixar.
  3. Åke Vad Jensen: Har en grej med TAP från 2016 nov. där de fortfarande inte betalt ut för mer än 1 pers. och vi var 2. De har "erbjudit" vouchers a € 500,- vilket vi tackar nej till och därmed erkänner sitt misstag men trots påminnelser så har de bara betalt €400 för inställt flyg 5 dgr. före avresa
  4. Paxen: Nu är det ju tidsgränsen det är frågan om och då håller jag nog med HD:s dom, att reklamera så sent är väl orimligt, dessutom om det finns rekommendationer både i Sverige o EU. Att börja dra likheter till söndriga TV:n är väl också långsökt,, tror inte du hittar en TV som har garanti på över två år.
  5. Unor: Erik Tengvall kallar det en droppe i havet. 30% av 90 miljoner är 27 miljoner, sen 2014. Det blir en ganska stor droppe för Erik.