Annons:

Naturskyddsföreningen tror på dubbla flygpriser

I dag är bränsleflyg skattebefriat. Skulle ska det bli skatt och moms som i andra branscher kommer flygpriserna att fördubblas.

Nära 3 800 kronor för att flyga till London och 18 000 för en biljett till Bangkok. Om flyget betalade lika mycket i miljöskatter och moms som annan verksamhet skulle priserna ligga nästan dubbelt så högt som nu.

– Flygbranschen har varit dopad under väldigt lång tid, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen till Svenska Dagbladet.

1946 bestämde IATA att flygbränsle är skattebefriat i hela världen. Om några länder inför skatt på flygbränsle kommer flygbolagen att tanka på skattebefriade platser. Att vi i Sverige inför en flygskatt innebär i första hand att trafik flyttas till närliggande länder.

2 kommentarer

  1. Hassan: Flyget står för en mycket liten del av utsläppen. Största nedsmutsaren i Sverige (och världen?) är vedeldning. Den som installerar vedeldning får bidrag. Det finns de som tror att skogen är förnybar och en outsinlig källa. All odling kräver på sikt gödning. Jmfr svedjebruk. Var får vi gödsel till skogen ifrån? Jo olja. Du kan köra två varv runt jorden med din vanliga bil innan nedsmutsningen överträffar den för att tillverka ett batteri till en Tesla. Varifrån kommer sedan strömmen till Teslan? Tyskt brunkol? Tesla går på bidrag. Vad är det vi håller på med? Sila mygg och svälja kameler.
  2. Christian Clemens: Vad man som vanligt missar, då fakta ej kollas och media helt okritiskt rapporterar påståenden vidare, är att flyget till fullo bär sina infrastrukturkostnader genom flygplatsavgifter (som generar stora intäkter till staten), överflygningsavgifter och handel med utsläppsrätter (de senare har ökat rejält i pris sista året). Biltrafiken täcker till skillnad mot flyget sina kostnader genom bränslsbeskattning. Vad skulle en tågbiljett kosta mellan Götreborg och Stockholm om tåget bar sina egna infrastrukturkostnader ? Järnvägen och lokal/regional kollektivtrafik kostar varje svensk ca 2.200 kr vardera per år.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024