Annons:

Norden först ut att testa IATA:s nya EasyPay

Nästa år planerar IATA att införa ett flexiblare betalningssystem NewGen ISS. Det nya EasyPay-systemet ska testas av ett urval av resebyråer i Norden under hösten.

I dag används betalningssystemet BSP när IATA, flybolagens branschorganisation, distribuerar pengarna till flygbolagen när resebyråer har köpt flygbiljetter. Nu planerar IATA att modernisera och förenkla sina betalningslösningar. BSP-systemet kommer att finnas kvar, men IATA vill också inför ett alternativ EasyPay. Det kan beskrivas som en elektronisk plånbok kopplad till ett konto. Kontot laddas av reseagenten med pengar, som kan användas till flygbiljetter så länge som det finns täckning på kontot.

Några utvalda resebyråer på den nordiska marknaden är testpiloter för det nya EasyPay-systemet som ska introduceras nästa år. Först ut i juli var Norge. Det börjar testas i augusti i Danmark och på Island. Sveriges och Finland står på tur i september.

Varför har de nordiska länderna valts som testpiloter?

–Den nordiska marknaden har valts ut att bli den första marknaden. Den tenderar att vara progressiv när det gäller att ta till sig nya teknologiska betalningslösningar. Det är dessutom en medelstor marknad vilket gör den till en bra startpunkt, säger Perry Flint IATA:s talesman till Travel News.

EasyPay är en av flera delar i IATA:s flexiblare ackrediteringssystem NewGen ISS.

En kommentar

  1. Anonym: whats new hur kan flygbolagen överhuvudtaget gå med på att betala miljarder till mellanhands databaser bsp och gdser