Annons:

Annons:

SAS kallar till extrastämma – planerar nyemission

Flygbolaget SAS har sökt bemyndigande för att göra en riktad emission på 66 miljoner stamaktier, enligt ett pressmeddelande.

”SAS styrelse har inte fattat något beslut om att utnyttja ett eventuellt bemyndigande, men önskar som ett led i utvärderingen av alternativa finansieringsformer ha möjlighet att fatta ett sådant beslut om marknadsförhållandena och andra förhållanden är gynnsamma”, skriver bolaget.

SAS skriver också att bolagets huvudägare förväntas stödja styrelsens förslag till bemyndigande.

Den eventuella emissionen görs för att minska flygbolagets finansieringskostnader. SAS avser att kalla till extra bolagsstämma den 3 november med förslag till bemyndigande för styrelsen att kunna besluta om nyemissionen.

De tre staterna är huvudägare och äger i dagsläget cirka 17,2 (Sverige), 14,2 (Danmark) respektive 11,5 procent (Norge) av flygbolaget. Ägandet ligger i enbart stam- och inga preferensaktier. Den fjärde största ägaren, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, äger cirka 7,5 procent.

Näringsminister Mikael Damberg skriver i ett pressmeddelande från regeringen att staten avstår från att teckna aktier då man inte är en långsiktig ägare i SAS.

”Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission”, säger Mikael Damberg i ett uttalande.

Inte heller Norge avser att teckna aktier i en emission. Danmark meddelar dock att man kommer att teckna aktier.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Resesäljare till Odenresor AB, Göteborg
Sista ansökningsdag:
28 February, 2018
Manager Supplier Optimization Nordic Markets, Stockholm, Sweden
Sista ansökningsdag:
23 February, 2018
På nytt jobb