Annons:

SAS oroade över fågelinfluensan

SAS har formulerat en katastrofplan utifall att fågelinfluensan skulle bryta ut. Visa efter sars är flygbolagen medvetna om att en ökad rädsla är allt som behövs för att resenärerna ska stanna hemma.

Flygbolagen oroas av fågelinfluensan. Med minnet av den effekt sars hade på branschen färskt i minnet har SAS upprättat en katastrofplan.
– Det är ingen som kan förutse den här typen av händelser och därför är det enda vi kan möta det med är att ha en hög beredskap, säger Bertil Ternert, informationsdirektör på SAS.
Sars, i kombination med Irakkriget, ledde till att flygbolagen tappade närmare 20 procent av trafiken. Det svenska utrikesresandet minskade med sju procent medan trafiken i Sydostasien halverades.
– Det finns ju en uppenbar risk att fågelinfluensan kan påverka branschen mycket negativt. Vi såg effekterna av sars tidigare. Det fick stora dramatiska effekter för flygbolagen. Det slår väldigt snabbt, och hårt, framförallt på det interkontinentala resandet. Jag tror att alla flygbolag ser över olika scenarier, säger Hans Enelius, generalsekreterare vid Svenskt Flyg.
Även Luftfartsverket skulle påverkas kraftigt.
– Om flyget ökar eller minskar med en procent på Luftfartsverkets flygplatser så betyder det i runda slängar 35- 40 miljoner kronor direkt på resultatet. Med en minskning på tio procent försvinner hela vinsten och lite därtill, säger Lars Rekke, generaldirektör på Luftfartsverket enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024