Annons:

Annons:

Trängselavgifter kan införas för flyget

Riksdagens trafikutskott föreslår att trängselprissättning ska införas för flyget. Genom att höja avgifterna på attraktiva starttider i första hand på Arlanda flygplats, ska trängseln minska i framtiden. Som en konsekvens kan Bromma flygplats framtid hotas.

Kampen om attraktiva start- och landningstider är hård på Arlanda och det nuvarande systemet gynnar etablerade och stora flygbolag. Samtliga partier i trafikutskotter har nu enats om ett förslag till trängselprissättning. Genom en rejäl prishöjning på de mest attraktiva avgångstiderna räknar man med att avgångarna ska spridas ut mer under dagen. Endast linjer som går till platser som bedöms som livsviktiga ur regionalpolitisk synvinkel, föreslås vara befriade under rusningstid.
Medan de borgerliga vill att konkurrensen ska öka inom flyget, vill vänsterns och miljöpartisterna införa avgiften av miljöskäl.
Trafikutskottets medlemmar från vänsterpartiet och miljöpartiet, samt ett antal socialdemokrater, vill också få till stånd en avveckling av Bromma flygplats.
”Om vi inför en trängselprissättning betyder det att Arlandas kapacitet kan utnyttjas bättre under längre tid på dagen. Det borde betyda att Arlanda kan ta hand om de avgångar som går från Bromma och att det går att bygga bostäder på Bromma, säger Karin Svensson Smith, vänsterpartiet, till DN.
I sommar kommer en trafikpolitisk proposition från regeringen, som kan innehålla konkreta förslag på miljöavgifter för flyget, skriver DN.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Thabela Travel söker reseproducent för Sydamerika
Sista ansökningsdag:
30 April, 2018
JB TRAVEL SÖKER EN NY KOLLEGA!
Sista ansökningsdag:
16 May, 2018
eCommerce Generalist med placering i Stockholm
Sista ansökningsdag:
25 April, 2018
CRM Manager
Sista ansökningsdag:
11 May, 2018
Sales Representative
Sista ansökningsdag:
14 May, 2018