Annons:

Tysk polis slog till mot Ryanair

Tyska åklagare och tullpoliser har slagit till mot sex Ryanairkontor i Tyskland. Det irländska lågprisbolaget ska ha använt svartarbetande piloter som förmedlats av brittiska bemanningsföretag. Dessa misstänks nu för skattebrott och försäkringsbedrägeri.

Det var redan i tisdags som sammanlagt 35 tullpoliser vid enheten för finanskontroll och svartarbete slog till vid flygplatserna Berlin-Schönefeld, Weeze, Köln, Frankfurt-Hahn, Bremen och Baden-Baden. Piloter förhördes och datorer, iPads och dokument beslagtogs skriver TT.

Åklagarämbetet i Koblenz bekräftar enligt veckotidningen Die Zeit att razziorna riktar sig mot två brittiska bemanningsföretag. Poliserna genomsökte även två privata lägenheter som tillhör piloter misstänkta för skattefusk och för att ha undanhållit socialförsäkringsbidrag. Åklagarna i Koblenz utreder sedan flera år bemanningsföretagen. Enligt Die Zeit rör det sig om Brookfield Aviation och dess konkurrent McGinley Aviation som förmedlar piloter till bland annat Ryanair.

Flygkaptener och andrepiloter arbetar formellt som egenföretagare och sluter avtal med de två bemanningsföretagen inan de tillåts flyga för Ryanair. Enligt Zeit-Online rör det sig om minst 1600 sådana arbetskontrakt. Åklagarna och tullen misstänker att det rör sig om påtvingade kontrakt och att piloterna i själva verket är att betrakta som anställda för vilka arbetsgivaravgifter ska betalas in.

Europeiska fackföreningar kritiserar sedan länge att denna praxis leder till enorm press och bristande säkerhet när piloter, som ofta saknar sjukförsäkring, flyger trots att de är sjuka. Vid razziorna i Tyskland tillfrågades piloterna hur deras arbetsrutiner ser ut, om de har fler uppdragsgivare än Ryanair och om de betraktar sig som självständiga företagere.

 

Ryanair förklarade på onsdagen att utredningen inte riktar sig mot flygbolaget och att man förutsätter att anlitade piloter inte fuskar med skatt och försäkringsbidrag.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024