Annons:

WTO: Olagligt USA-stöd till Boeing

Boeing har fått olagliga statliga subventioner för att bygga sin nya långdistansjet 777X. Det slår världshandelsorganisationen WTO fast.

I går skrev Travel News att världshandelsorganisationen WTO väntades meddela att Boeing har fått olagliga statliga subventioner. Nu har beskedet kommit: WTO slår fast att de skattelättnader som den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har fått från delstaten Washington för att bygga den nya flygplansmodellen 777X är olagliga subventioner.

Utslaget är en seger för den europeiska konkurrenten Airbus och EU, som har drivit målet med USA som motpart, skriver TT.

Boeing har fått skattelättnader på motsvarande 80 miljarder kronor, enligt beräkningar från Airbus.

– Vi förväntar oss att USA respekterar reglerna, upprätthåller en rättvis konkurrens och drar tillbaka dessa subventioner utan dröjsmål, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande där hon också konstaterar att WTO-beslutet är viktigt för EU:s flygplansindustri.

Bob Novick, som är en av Boeings advokater, säger i en kommentar att han förväntar sig att fallet kommer att överklagas.

Kommentarer är stängda.