Annons:

Ledare: Är ett namn bara ett namn?

Höstens största snackis i resebranschen måste väl ändå vara namnbytet. Inte så konstigt kanske med tanke på att det handlar om ett företag som självmant väljer att fimpa ett av landets mest igenkända och omtyckta varumärke, och ersätta det med namnet på en tysk koncernjätte som fram till 2002 var ett industri- och trans- portföretag. Trygga gamla Fritidsresor som varit med oss sedan 1962, blir stora historielösa TUI.

Diskussionerna om huruvida detta är bra eller dåligt har emellanåt haft ett högt uppskruvat tonläge, såväl internt hos Fritidsresor som externt. Och i dagsläget är det väl bara framtiden som sitter inne med svaret på vilket läger som har rätt. Men en sak är säker. Fritidsresor, som företaget fortfarande heter när den här texten skrivs, har ett massivt marknadsförings- arbete framför sig för att sätta TUI på den nordiska resekartan. Ett arbete som vi kommer att se frukten av i alla möjliga kanaler.

Med det sagt tror jag inte att namnbytet kommer ha någon negativ effekt långsiktigt. Tvärtom. Visst har Fritidsresor en stark positiv laddning. Men namnet är också starkt förknippat med ett sätt att resa som inte nödvändigtvis är framtiden. Den traditionella chartern kommer finnas kvar länge än, men ju mer resvana vi blir, ju mer individualiserat måste utbudet också bli.

Detta är inget nytt. Koncepthotellen som poppat upp som svampar ur sanden är ett tecken på arrangörernas kamp att hitta nya målgrupper. Även de flexibla reslösningarna, som chartern omfamnar allt varmare och som Fritidsresor nu också drar igång, är ett sätt att nå utanför den traditionella chartern.

Ving har inte gått så långt som att byta namn till Thomas Cook (ännu i alla fall), men epitetet charterarrangör vill man bli av med. Istället är det semesterarrangör som gäller.

Inför intervjun med Eivor Andersson i det här numret pratade Travel News med flera varumärkesexperter och alla sa ungefär samma sak: Varumärkeslojaliteten är inte så stor som man kan tro, innehållet är viktigare. Kunder, inte minst inom segmentet resor, är väldigt digitaliserade och söker mer efter destinationer och hotell än specifika reseföretag.

Tryggheten i ett gammalt namn är förvisso fortfarande viktigt för många, men den skaran krymper. Svenska resenärer är i stället snabba att ta till sig nyheter och vi har ju inte direkt haft svårt att acceptera internationella varumärken tidigare när vi shoppar resor idag. Här är det säkert som varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon, grundare och vd på kommunikationsbyrån Passion Lab säger, att trygghetsaspekten inte ska överdrivas. Vi svenskar inte är så nostalgiska och därför är namnbytet inte så dramatiskt just här. Värre är det på mer konservativa marknader.

Det är förmodligen därför som Thomson i Storbritannien är sista arrangör i TUI-gruppen att byta namn.

Kommentarer är stängda.