Annons:

Annons:

Ekoturismvargar sköts

När vargjakten påbörjades var det utan dialog med de lokala turismarrangörerna. Minst sex vargar som var viktiga för ekoturismarrangörer sköts.

– I det vildmarksrevir som jag har inventerat och spårat i under flera år fick tre vargar sätta livet till. Det minskar mina möjligheter att visa upp spår för gästerna, och jag har redan fått negativa reaktioner från Englands största naturresebyrå, min samarbetspart Naturetrek, säger Anders Ståhl i Leksand.
 
Holsts Finnskogsupplevelser, ännu en godkänd arrangör i Naturens Bästa, organiserar hundspannsturer med vargspårning i Hälsinglands skogar.
– Här sköts tre vargar, två alfahonor och en alfahane. I det närliggande Amungenreviret är nu valparna föräldralösa, och här i Ockelboreviret, där vi bor och arbetar, finns nu bara en ensam hane som knappt är könsmogen, säger Leif Holst.
Snart kommer vinterns första franska besökare och Leif Holst är villrådig för hur han ska hantera den nya situationen, skriver Naturens Bästa.
 
Holsts Finnskogsupplevelser protesterade i december mot vargjakten med brev till länsstyrelsen, Naturvårdsverket och riksdagen.
– Myndigheterna har ju varken informerat oss eller tagit initiativ till någon dialog. Våra brev och argument sopades dock bort, med svaret att det var ett fattat regeringsbeslut som inte gick att ändra på.
 
Lars Gabrielsson på ekoturismarrangören Nordic Safari ger samma bild. Ingen har kontaktat företaget inför vargjakten eller velat veta mer om eller hur jakten skulle kunna ta hänsyn till kommersiella turismarrangörer.
– Vi hade tur och vargarna i vårt revir klarade sig. Men det känns underligt att bygga upp och investera i en verksamhet som bokstavligen kan skjutas sönder av några tusen jägare, svarar Lars Gabrielsson.
– Många gäster har också varit oroliga och hört av sig och frågat hur det har gått för våra vargar. Som tur är har vi kunnat ge positiva besked.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Resesäljare, vikariat 4 månader
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
Inca Tours söker resesäljare
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
Key Account Manager – Seniorer
Sista ansökningsdag:
18 March, 2018
Travel & Meetings Manager
Sista ansökningsdag:
19 March, 2018
General Manager till nytt boutiquehotell i Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
Sales Specialist till Sheraton Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
På nytt jobb