Annons:

Annons:

Minskad vinst för Viking Line

Viking Line redovisar en minskad vinst 2017 jämfört med året innan. ”Jag är inte nöjd förstås", säger Viking Lines vd Jan Hanses till Travel News.

Rederikoncernens omsättning 2017 ökade till 522,7 miljoner euro, att jämföra med 519,6 miljoner året innan. Konkurrensen på Östersjön innebär fortsatt press på såväl priser som volymer, vilket påverkar införtjäningen per passagerare negativt. Vinsten före skatt föll därför till 6,6 miljoner euro, en minskning jämfört med 2016 som slutade på 9,6 miljoner euro.

– Nej, jag är inte nöjd förstås. Det är bättre än förra året, men det var inte heller bra, säger Viking Lines vd Jan Hanses i en intervju med Travel News.

– Men vi ser en vändning framöver. Det är bättre konsumtion ombord och kostnadsadminstrationen ser bättre ut.

Rederibolaget Viking Line har idag sju fartyg som trafikerar norra Östersjön. Det blir inga nya färjor under 2018. Först 2021 kommer det en ny båt till rederiet.

Passagerarantalet under 2017 uppgick till 6 881 149. Koncernen har en total marknadsandel inom trafikområdet om 34,5 %.

– De flesta av våra kunder reser med oss två till tre gånger på år. Trafiken mellan Stockholm och Helsingfors är stabil. Vi ser bättre möjlighet för tillväxt mellan Tallinn och Helsingfors, säger Jan Hanses.

Sett enbart till sista kvartalet 2017 ser det något bättre ut. En förlust efter skatt på 2 miljoner euro vändes till en vinst på 1,9 miljoner. Samtidigt ökade omsättningen till 123,2 miljoner euro (122,3)

I februari börjar inspelningarna av ett nytt tv-program på Viking Lines nöjeskryssare Viking Cinderella. Programmet heter Stil i sikte och kommer att visas i TV3 med start den 3 april. Programledare är Hollywoodstylisten Jonas Hallberg och populära tv- och radioprofilen Malin Gramer.

Kommer programmet att vända skutan?

– Nja, det är en av våra marknadsföringsåtgärder, men jag har svårt att tro att den blir avgörande.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Resesäljare, vikariat 4 månader
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
Travel Consultant
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
SAS söker Saleability Specialist
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
Sales Specialist till Sheraton Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
Affärsområdeschef för Grupp & Event.
Sista ansökningsdag:
31 March, 2018
På nytt jobb