Annons:

USA: Nytt inresestopp träder i kraft nästa vecka

Donald Trump har skrivit under en ny omarbetad presidentorder för inresestopp till USA för människor från vissa länder .

Den förra Trumpordern ledde till våldsamma protester och stoppades till slut av federal domstol eftersom den ansågs grundlagsvidrig. Även det nya inresestoppet som ska träda i kraft nästa vecka har kritiserats, men detta är utformat för att bli lättare att försvara i den juridiska processen, skriver TT.

I Trumps nya order omfattas inte Irak av det tillfälliga inreseseförbudet. Dessutom undantas personer med uppehållstillstånd eller giltigt visum.

Ordern innebär precis som tidigare att resenärer från Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen – alla med övervägande muslimsk befolkning – inte släpps in i USA under en 90-dagarsperiod.

Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson är ordern nödvändig för att stärka USA:s nationella säkerhet. Att Irak undantas beror enligt utrikesministern på att landet anstränger sig att skärpa kontrollen av resande. Vid en presskonferens kallade Rex Tillerson dessutom Irak för en ”viktig allierad” i kampen mot Islamiska staten (IS).

Demokraterna är fortsatt kritiska till inresestoppet, skriver TT.

Den nya ordern träder i kraft först den 16 mars.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024