Annons:

Annons:

Costa Concordia-olyckan tros slå hårt mot rederier

Trots skuldkrisen och det ekonomiska läget i fjol ökade antalet sålda kryssningsresor i Europa. Men olyckan i Italien befaras nu slå hårt mot rederierna som sedan olyckan har gjort stora förluster på börsen.

Sammanlagt sex döda har hittats, men 29 personer saknas fortfarande, varav omkring ett dussin är tyska passagerare, skriver Corriere Della Sera enligt TT.

Kryssningsbolaget Carnival tappade rejält på Londonbörsen, i Oslo rasade Royal Caribbean medan Tallink föll på Tallinnbörsen efter att fartyget Costa Concordia gick på grund utanför Italien, skriver nyhetsbyrån Direkt.

– De senaste åren har intresset för kryssningar ökat markant i Sverige, det har varit en årlig tillväxt på ungefär 15 till 20 procent, säger Jan Josefsson, försäljningschef, Globetrotter.

Globetrotter hade fyra gäster på Costa Concordia, men enligt Jan Josefsson har man inte märkt av någon större oro ännu. Resenärer som skulle ha rest med det sjunkna fartyget till helgen har bokats om till andra kryssningar, skriver TT.

Men olyckan kan ha skett vid en särskilt olycklig tidpunkt för branschen. En tredjedel av kryssningsförsäljningarna brukar göras mellan januari och mars, säger analytiker till Bloomberg enligt Travel News Norge.

– Vi antar att de flesta beställer kryssningsresor för sommaren nu och sommaren är den tid när kryssningsrederierna har flest passagerare, säger analytikern Sharon Zackfia vid William Blair & Co i Chicago till Bloomberg.

– De långsiktiga konsekvenserna för kryssningsbranschen skulle kunna bli betydande, säger Geoffrey d’Halluin, analytiker vid Natixis till Reuters.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Travel News söker chefredaktör
Sista ansökningsdag:
20 January, 2018
Poseidon Travel AB söker erfaren resesäljare
Sista ansökningsdag:
30 January, 2018
På nytt jobb