Annons:

Förslag: Rederier måste kräva id av passagerare

Regeringen inför tillfälliga gränskontroller från klockan 12 idag. Dessutom skickar regeringen ett förslag på remiss som innebär att färjerederierna tvingas kräva legitimation av dem som ska resa med en färja.

Beslutet togs på begäran av Migrationsverket för att kunna hantera alla flyktingar som kommer till landet. Gränskontrollerna gäller i en första omgång i tio dagar. Kontrollerna kan dock förlängas med 20 dagar i taget i upp emot ett halvår.

– Regeringen gör därför den samlade bedömningen att en inre gränskontroll är påkallad och uppfyller EU-rättens krav, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), enligt Dagens Nyheter.

Kontrollerna kommer i första hand att ske vid gränsövergångarna vid Öresundsbron och vid färjeläget i Trelleborg. Regeringen kommer också att skicka ett förslag på remiss som innebär att färjerederierna måste kräva legitimation av dem som ska resa med en färja. Något sådant krav finns inte idag och rederierna har själva sagt att de har dålig koll på vilka passagerare de har. Förslaget ska snabbehandlas och kunna träda i kraft om ett par veckor, uppger Dagens Nyheter.

Rederier som inte kontrollerar legitimation kommer att få påföljder.

– Då gör de sig skyldiga till brott mot kraven på passagerarlistor som finns och kommer att ställas till ansvar för det, säger Anders Ygeman till DN.

Kommentarer är stängda.