Annons:

Id-koll vid gränsen: ”Det är katastrofalt”

Från den 4 januari måste operatörer av tåg, bussar och färjor göra id-kontroller av passagerare från Danmark, det beslutade regeringen i dag. För HH Ferries som kör Helsingborg–Helsingör innebär det stora problem.
– Det är totalt oacceptabelt, säger HH Ferries vd Henrik Rørbæk.

Regeringen beslutade i dag fredag om att transportörer av tåg, bussar och färjor från Danmark måste göra id-kontroller av passagerarna. För färjorna gäller beslutet bara linjer under 20 nautiska sjömil, vilket innebär att det bara är linjen Helsingborg–Helsingör som berörs.

Operatörer som inte lever upp till de nya kraven riskerar böter på 50 000 kronor per transport.

HH Ferries trafikerar Helsingborg–Helsingör och vd Henrik Rørbæk är upprörd.

Vad betyder de här nya reglerna för er?
– Helt ärligt, jag vet inte, för vi har fortfarande inte sett någon förordning. Det tycker jag är oerhört och helt oacceptabelt, att vi två veckor före fortfarande inte har sett någon förordning, säger Henrik Rørbæk.

Men han säger att de gör så gott de kan.

– Vi jobbar på att vara redo, vi vet bara inte vad det är vi ska vara redo för. Men vi kommer att se förseningar (i tidtabellen), det är det ingen tvekan om.

Han tycker att det är totalt oacceptabelt att lägga en samhällsuppgift på en privat operatör.

– Och jag konstaterar att man inte ställer samma krav på Öresundsbron, det ger en sned konkurrenssituation.

Pia Berglund, vd för Svensk Sjöfart, instämmer i kritiken.

– Det är katastrofalt för HH-Ferries. De tar bara 20 minuter över sundet, de vänder hela tiden. Det är så korta ställtider, säger Pia Berglund.

Kontrollerna ska ske på den danska sidan, men där finns enligt henne ingen yta att göra dem på.

– Det vi har diskuterat med regeringen är att få göra det här på den svenska sidan, för där har vi mer plats, men det har inte accepterats.

Svensk Sjöfart är också kritiskt mot att det är ett strikt straffansvar.

– Vi kommer att behöva lämna kvar svenskar i Danmark, de som inte har id-handlingar.

Svensk Sjöfart har undrat hur operatörerna skulle kunna visa att de gjort id-kontroller, och fick svaret att man till exempel skulle kunna föra passagerarlistor.

– Det innebär ett jätteomfattande krav. Det kräver helt nya system som ska vara införda den 4 januari – det är som ett skämt. Vi är skitförbaskade, säger Pia Berglund.

Även bussbranschen påverkas. Swebus säger att man kommer att lösa det.

–  Vi har kritiserat beslutet om att våra bussförare ska ansvara för id-kontroller men nu är beslutet fattat. Vi kommer att göra det bästa av situationen för att våra resenärer inte ska bli lidande och allt ska gå så smidigt som möjligt. Kostnaderna för kontrollerna kommer självklart att bli avsevärda, men vi har beslutat att dessa tillsvidare inte skall läggas på biljettpriset, säger Swebus presschef Christel Grip i ett pressmeddelande.

Exakt hur Swebus kommer att göra kontrollerna är ännu inte beslutat i detalj, men troligen kommer man anlita ett externt bolag.

Travel News har sökt SJ, utan att få svar. Bolaget skriver på sin sajt:

”SJ arbetar med frågan och tittar på olika tänkbara scenarier och lösningar. Just nu ligger fokus på att identifiera samtliga förutsättningar för att kunna få id-kontroller på plats.”

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024