Annons:

Annons:

Viking Grace först i världen med vindkraft

Från och med den 12 april 2018 är Viking Grace det första passagerarfartyget i världen att utnyttja vindkraft med hjälp av ett mekaniskt rotorsegel. Minskar sina koldioxidutsläpputsläpp 900 ton per år.

Rotorsegelet som har utvecklats av det finländska cleantech-företaget Norsepower sparar bränsle, minskar utsläpp och gör Viking Lines fartyg Grace till ett av de minst miljöbelastande passagerarfartygen i världen, enligt ett pressmeddelande.

När nu det 24 meter höga och fyra meter breda rotorseglet har installerats på Viking Grace, kan koldioxidutsläppen minska med så mycket som 900 ton per år.

– Som ett åländskt rederi lever vi av havet och att främja dess välmående är mycket viktigt för oss. Vi vill vara branschföregångare när det gäller att utnyttja lösningar som minskar miljöbelastningen. Företaget Norsepower har utifrån det mekaniska rotorseglet utvecklat en världsledande innovation och vi är stolta att vi kan ta denna innovation i bruk på Viking Grace som första passagerarfartyg i världen, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Det finländska cleantech-företaget Norsepower har utvecklat rotorseglet under fem års tid. Idén med rotorsegel i sig är cirka hundra år gammal, men i takt med att miljökraven har skärpts och materialen och de teknologiska lösningarna har utvecklats, har denna lösning blivit högaktuell. Rotorseglets funktion bygger på den så kallade Magnuseffekten. När seglet roterar drar dess yta till sig luft med mindre tryck på ena sidan än på den motsatta. Denna tryckskillnad ger upphov till en dragkraft som får fartyget att röra sig. Seglet fungerar automatiskt och systemet stannar av, om vindriktningen eller vindhastigheten blir ofördelaktig för fartyget.

Även Viking Lines kommande nya fartyg, som färdigställs år 2020, kommer att utnyttja vindpropulsion. Passagerarfartyget som ska byggas i Kina kommer att utrustas med två av Norsepowers mekaniska rotorsegel vilket kommer att fördubbla möjligheten att utnyttja vindkraft.

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

eCommerce Generalist med placering i Stockholm
Sista ansökningsdag:
25 April, 2018
CRM Manager
Sista ansökningsdag:
11 May, 2018
JB TRAVEL SÖKER EN NY KOLLEGA!
Sista ansökningsdag:
16 May, 2018
Sales Representative
Sista ansökningsdag:
14 May, 2018
Thabela Travel söker reseproducent för Sydamerika
Sista ansökningsdag:
30 April, 2018
VD Visit Dalarna
Sista ansökningsdag:
22 April, 2018