Annons:

Travel News instiftar Wilhelmina Skoghpris

Travel News Wilhelmina Skoghpris kommer att gå till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skoghanda. Det kan vara teknisk innovation, en storslagen byggnad, men det kan också vara ett konsekvent arbete med service och hög kvalitet.

Wilhelmina Skogh är en ikon i besöksnäringen.

Hon var 1800-talets Petter Stordalen eller Bjørn Kjos.

Men hon föddes inte med silversked i munnen. 

Wilhelmina växte under fattiga förhållande på Gotland och flyttade ensam till Stockholm när hon var tolv år gammal. Hon inledde sin karriär i restaurangbranschen i Stockholm. När hon inte fick bli chef på restaurangen vid Strömparterren drog hon till järnvägsmetropolen Storvik och blev ansvarig för stationskrogen. Hon köpte tomten bredvid stationen och byggde ett hotell.

Detta blev en stor succé bland annat för att hotellet hade centralvärme och telefon så att gästerna kunde ringa och boka rum. Hotellet i Storvik utvecklades till en kedja utmed stambanan och där det saknas telefonlinjer satte Wilhelmina upp telefonstolpar. När bönderna inte ville sälja blommor och råvaror till henne anlade hon egna trädgårdar för att vara självförsörjande.  Hon lockade även hit brittiska turister via Cook’s resebyrå i London.

I samband med konst- och industriutställningen 1897 fick Wilhelmina ansvar för sex hotell utmed den nyanlagda Strandvägen. Efter denna succé blev Wilhelmina direktör på Sveriges finaste hotell Grand Hôtel. (När hotellet öppnade några år tidigare var man först i Sverige med att byta sängkläder mellan varje gäst.) Wilhelmina införde en mängd moderniteter på Grand, bland annat eget elverk och bättre ventilation. Hon lät även bygga Vinterträdgården.    

Travel News Wilhelmina Skoghpris kommer att delas ut då och då.

Vi börjar med kategorierna bästa resesajt och bästa innovation under Q1 2018.

Har du förslag på saker, personer eller företag som ska nomineras i den senare kategorin kan du mejla här.

De nominerade i kategorin bästa resesajt kommer att presenteras i morgon. Kategorin bygger på data från Resegeometri/Nordic Benchs årliga mätning Svensk Privatresebarometer.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024