Annons:

Annons:

Sommarturismen: Högre intäkter trots färre gästnätter

De svenska boendeanläggningarna tjänade mer på övernattningar under sommarmånaderna, trots att antalet gästnätter minskade. Det framgår av ny statistik från Tillväxtverket.

Logiintäkterna från hotell, stugbyar och vandrarhem steg med 6,6 procent under juni-augusti jämfört med samma period i fjol. Samtidigt minskade set totala antalet gästnätter (inklusive camping) med 1,4 procent till totalt 27,1 miljoner. Svenskarnas gästnätter backade med -3,3 procent till 18,7, medan de utländska övernattningarna ökade med 3,1 procent till 8,4 miljoner.

Antalet gästnätter för utomeuropeiska besökare ökade med 12 procent jämfört med förra sommaren. Antalet amerikanska gästnätter ökade exempelvis med 39 procent och de kinesiska gästnätterna steg med 13 procent.

De två största länderna för flerdagsbesökare i Sverige är Tyskland varifrån övernattningarna ökade med 1,6 procent, och Norge som däremot visade en svag minskning, -0,6 procent. Nederländerna, med tredje flest flerdagsbesökare i Sverige, steg hela 10,3 procent sommaren 2017 jämfört med samma period i fjol.

Sommarturismen uppvisar regionala skillnader. . I storstadsregionerna så ökade gästnätterna svagt i både Stockholm och Västra Götaland, medan de minskade i Skåne. Av övriga län så steg övernattningarna mest i Västmanland och Kronoberg. Svagast utveckling jämfört med förra sommaren var det i Dalarna och Östergötland.

Inkvarteringsstatistiken avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Teamleader till contact center, vikariat på ca 1 år
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
21 March, 2018
Sales Specialist till Sheraton Stockholm
Sista ansökningsdag:
02 April, 2018
SAS söker Saleability Specialist
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
Resesäljare, vikariat 4 månader
Sista ansökningsdag:
30 March, 2018
Travel Consultant
Sista ansökningsdag:
28 March, 2018
På nytt jobb