Annons:

”Svenskhotell tillåter sexturism”

Turister kan utan problem ta med sig prostituerade på hotell som anlitas av svenska researrangörer i Thailand. Dessutom utnyttjas de gästarbetare som anlitas vid renoveringar och ombyggnationer genom att de får arbeta orimligt långa dagar mot undermålig betalning. Det visar en rapport om turism som organisationerna Swedwatch och Fair Trade Center publicerar i samarbete med Råd och Rön, som ingår i kampanjen Schyst resande.

– Vi fick information om att det var okej att ta med prostituerade på rummen på hotell som anlitas av svenska researrangörer och kontrollerade detta genom att ringa runt till ett antal hotell. Samtliga svarade att det var helt okej, säger Eleonore Elfström Faure, projektledare på Fair Trade Centre. 
Ändå arbetar samtliga stora researrangörer med Ecpat för att motverka sexturism.
– Researrangörerna måste ta sitt ansvar och se till att arbetet mot sexturism når ut längst ner i hotellens organisation. Det handlar om att informera personalen om hur de ska agera.
Organisationerna anklagar också turistnäringen för att blunda inför utnyttjande av gästarbetare vid ombyggnationer och renoveringar. Gästarbetare från grannländer som Kambodja och Burma får ofta arbeta uppemot 14 timmar om dagen, sex till sju dagar i månaden, i byggprojekten. Lönerna är låga och rapporten indikerar också att barn anlitas för att bygga och renovera hotell som de svenska charterbolagen anlitar.
– Problemet finns även hos de gästarbetare som arbetar på hotellet, främst som städare och diskare. De thailändska arbetarna, som oftast jobbar närmast gästerna i till exempel receptionen, har dock bättre förhållanden.
I rapporten beskrivs också att gästarbetarna ofta saknar skriftliga kontrakt och att vissa hotell motarbetar facklig verksamhet.
– Branschen måste ställa krav och kontrollera så att de verkligen efterlevs. Researrangörerna har långa avtal, belägger ofta hela hotell och har därmed ekonomiskt inflytande över dem, säger Kristina Bjurling, tf kanslichef på Swedwatch.
Hon menar att charterindustrin ligger klart efter många andra konsumentnära branscher som till exempel klädindustrin.
Ving menar att de kontrakt som researrangören har innehåller ett antal klausuler som behandlar till exempel miljö och sexturism.
– Vi förväntar oss att hotellägarna följer kontrakten i första hand, men kan säkert bli bättre på att följa upp att klausulerna. Vi skulle till exempel kunna börja med  Thailand och kontrollera att reglerna efterlevs genom att skicka ut frågeformulär till hotellägarna eller samarbeta med lokala partners som fackföreningarna och Läkare utan gränser, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, som ska träffa övriga stora charterarrangörer för att hitta gemensamma lösningar.
Även Fritidsresor hänvisar till de kontrakt som skrivs med hotellägarna.
– Vi har över 1 000 hotell runt om i världen och det är inte möjligt att följa upp alla underleverantörers underleverantörer vid ombyggnationer. Rapporten är spretig och har vissa luckor, som gör det svårt att uttala sig i övrigt, säger Jim Hofverberg, informatör på Fritidsresor, som dock välkomnar samtal med övriga arrangörer. 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024