Annons:

Dokument Petter Stordalen 2020

Travel News analyserar Petter Stordalens imperium och gör en prognos om framtiden.

På förmiddagen den sjätte februari i år intervjuade Travel News Petter Stordalen i samband med öppningen av hans nya Comfort hotell ute på Arlanda, ett sexhundra rum stort lågbudgethotell på Sveriges största flygplats. 

Före intervjun hade vi mejlat Petter Stordalen ett antal frågor om hans ekonomiska status. Vi hade även pratat med ett gäng ekonomiska experter i finans och fastighetsbranschen och försökt förstå hur Petter kunnat gå från en liten spelare i hotellbranschen till den enskilt största i Norden efter Scandic. Jag hade också läst hans bok Min hemlighet som berättar om resan från jordgubbarna via ett gäng köpcentrum till hospitality. 

När jag satt på tåget ut till Arlanda Express ringde det i min telefon, det var Petter Stordalen som läst mina frågor och förklarade att han behövde mer tid att besvara dem. Han skulle skicka dem till sin finanschef och sen skulle vi få svar senare. 

Eftersom Petter Stordalen är ensam ägare av sin koncern har han ingen skyldighet mot marknaden eller pressen att besvara ingående frågor om sin ekonomi. De som har rätt att ställa frågor är banker och finansinstitut och hyresvärdar och samarbetspartners. 

Här är våra frågor: 

Du köpte företag i fjol för minst 5 miljarder, var kommer pengarna ifrån?

Ni köper på höga multiplar, exempelvis Kämp för 10–12, kan du försvara den nivån i en lågkonjunktur?

Era hyresavtal ligger på relativt höga nivåer, klarar ni växande förluster om tiderna blir sämre?

At Six och Hobo har gjort stora förluster sedan start, när går de med vinst?

Varför gör ni inga goodwillnedskrivningar på hotell som går med förlust? 

Hur stor goodwill har koncernen totalt?

Hur stor räntehöjning klarar koncernen utan att behöva sälja bolag?

33 pågående byggen som kostar omkring en miljard om året att starta och ungefär lika mycket i hyror, hur ser du på risken att ni förköper er?

Vad händer med er expansion om kassaflödena börjar minska?

_______________

Travel News har inte fått några svar på dessa frågor, även om vi har blivit lovade detta. 

Dock blev det denna intervju ute på Arlanda med ett lätt förkyld Petter Stordalen. 

Nu har vi Corona-krisen. 

Vi ska här försöka svara på några frågor om Petter Stordalen med stöd av de möten jag haft med honom och Travel News kunskap om hans verksamhet. 

Vad händer just nu? 

Hotellbolaget Nordic Choice är motorn i Petter Stordalens imperium. Det började med att han köpte och startade mindre hotell i Norge, men i dag är verksamheten i Sverige stor. Här är enheterna större och följaktligen också intäkterna. Kärnan i hotellverksamheten är affärsresandet. En vanlig tisdag i oktober är det i princip fullsatt på de stora hotellen i Stockholms innerstad, en av juvelerna i kronan är Clarion Sign vid Norra Bantorget. Vid högt tryck ligger intäkterna på 1 500–4 000 kronor per rum och har man då 558 rum så sprutar pengarna in i systemet. 

Vad är Petter Stordalens hotellstrategi?

Att ha något till alla som reser i Norden. Han har en mängd olika koncept som spänner från budget till lyx, från hygge till långboende. Störst har han varit i mellanklass-segmentet. Många hotell bokas av stat och kommun, offentlig sektor, de vill gärna bo bra, men det får inte vara för dyrt och lyxigt för då kan det bli rubriker i lokalpress när räkningar granskas. Den andra tydliga trenden är att satsa på flygplatser, budgethotellet på Arlanda ligger precis bredvid Clarion-hotellet som är ett finare hotell. På Kastrup är det bara några veckor kvar innan ett Comfort-hotell öppnar precis bredvid ett Clarion-hotell. När nu flyget står helt still är dessa enheter i princip tomma.  

Vad gör Petter för att få som han vill? 

Han listar snabbt ut vad som är viktigt för den han pratar med. I sin bok berättar han om köp av hotell – acceptera budet och fixa sen fram pengarna. När AMF fastigheter letade operatör till hotellen i Gallerian kom ett gäng operatörer och visade upp sina planer. Petter Stordalen frågade vd Mats Hederos vad han ville ha och skapade sedan två hotell: At Six och Hobo. Petter Stordalen var bäst på att lyssna och sen göra. Petter Stordalen säger alltid mer och roligare saker än alla andra i nordiskt näringsliv. När han presenterade köpet av Ving ställde jag första frågan på pressträffen: vad kostade detta? 6,5 miljarder, svarade Petter Stordalen och alla anställda i Ving applåderade. Det faktum att han ännu inte köpt bolaget kom bort i den allmänna villervallan och euforin. 

Men är inte allt detta bara varmluft då?

Svar – det är varmluft som får ballongen att stiga. Petter Stordalen är en av de viktigaste anledningarna till att många vill bo på Nordic Choice hotell och att många efter Vings konkurs ville resa med Ving igen. Petter Stordalen kan leverera en upplevelse som är större än sin kostnad. Det är jakten på upplevelser som legat bakom de senaste årens högkonjunktur. På grund av Corona har alla dessa upplevelser förbjudits. 

Men hur har Petter Stordalen kunnat bli så rik?

Genom fastigheter. Affärsidén för att tjäna pengar har varit att köpa hotell och hotellfastighet, utveckla hotellets lönsamhet och genom det öka hotellfastighetens värde med X antal miljoner och sedan sälja huset och fortsätta att driva hotellet. De senaste 20 åren har det i princip varit gratis att låna pengar, speciellt om du redan har ett bra kassaflöde och ett fint track record. Krisen i början av nittiotalet var en fastighetskris, men nästan ingen av de som var med då är kvar i dag och minnet från dessa dagar är nästan borta.

Vad händer nu? 

Petter Stordalen har inte tillgång till samman likviditet som de stora börsbolagen. Listade jättar som Scandic, SAS och Pandox har mer i ladorna än Petter Stordalen och de har ägare som inte vill att bolagen ska gå under. Petter Stordalen och hans tre barn äger Strawberry Group som i sin tur äger 202 hotell i drift och 24 hotell- och liknande fastigheter. Man har investeringar i 27 bolag, däribland Ving, Publishing, Stureplansgruppen, laxodling, Hurtigruten, event, skeppsvarv och apputvecklare. Investeringarna låg på 1,8 miljarder SEK vid ingången av 2018. Även bortsett från satsningen på Ving torde de i dag med råge överstiga 2, sannolikt närmare 3, miljarder kronor. 

Under 2019 gjorde koncernen bland annat följande affärer:

Hotellkedjan Kämp Collection Hotels, Finland, 11 hotell, 1,2 mdr

Vinggruppen, 40 % av uppgivet pris 6 mdr, 2,4 mdr

40 % i Stureplansgruppen, 200 – 300 mkr

Part Time Home, 532 lgh för long-stay, 50 mkr

AROE 12 spanska hotell, 0,5 mdr

900 000 aktier i Catella, 25 mkr

Tofta Camping, småpengar

Skönhetsfabriken i Posthotellet från Johan Elmander, en liten summa.

Förlagen Juritze, Bazar och 50 % av Bastion till Strawberry Publishing

Ovanstående kan uppskattas till 4,5 – 5 mdr.

Kostnaderna för de 33 pågående bygge av nya hotell, totalt 8 686 rum är svårbedömda, men torde uppgå till ungefär 2 miljarder för att inreda och rusta om det handlar om att hyra, vilket då kostar cirka 1 miljard om året. Fastighetsägare som måste få långa hyresgarantier har vid något tillfälle nekat Strawberrys svenska bolag på grund av låg kreditvärdighet och krävt moderbolagsborgen.

Fortlöpande expansion byggd på existerande kassaflöden men utan avskrivningar bygger good willberg. Dessa framgår inte i de redovisningar Travel News hittat, inte heller vilka diskonteringsräntor, på svenska framtida beräknad avkastning på eget kapital, Strawberry använt vid impairment test.

Enligt egen uppgift är förlusten i Petter Stordalens koncern just nu 250 miljoner i månaden. 

Petter Stordalen brukar själv säga att han har 2 miljarder på kontot. Det innebär att om åtta månader är verksamheten bankrutt. Det kommer förstås inte att ske, men mycket kommer att hända. 

Kommer norska staten att gå in att rädda Petter Stordalen? 

Osannolikt. Hotell är inte systemkritiska som flygbolag, det är ganska lätt att starta ett hotell om man jämför med ett flygbolag. Precis som Norwegian har Petter Stordalen en stor del av sin verksamhet i Sverige, men uppfattas som ett norskt bolag. Vi ser just nu en socialisering av näringslivet och stödåtgärder som gränsar till planekomomi. Staten kan hjälpa till vid permitteringar, men problemet kvarstår när kassaflödet är minimalt och utgifterna betydligt större än intäkterna.

Vad återstår då?

Sälj de delar som du inte älskar. Vilka? Det återstår att se. 

2 kommentarer

  1. Anders P.: Intrwssant krönika! Enkelt: Staten skall rädda verksamheter och rädda anställningar genom små bidrag och stora lån. Men risken för lånen får inte bli för stora och så länge Stordslens bolag, ekonomi, garantier och good will är som den är, är risken 100%. Det kommer hända mycket för Stordalen, men hotellen står kvar där de är. Se på Pandox som 1 april tog över 2 hotell i Köpenhamn då ägarna inte betalade hyran. Full hyra. Pandox ser möjligheter i krisen, precis som Stordslen alltid själv gör och som hotellnäringen gör vid höga beläggningar då de slår till! Nu kommer ägarna skifta på många hotell,ä och på Stordalens 190 hotell antagligen också. Vem vill låna ut 2-3 mdr kr till Stordalen idag? Han lånade precis 2,4 mdr kr för sitt köp av 40% i Ving....och vem vill ha Ving idag? Vad är värdet på Ving nu? Som säkerhet lämnade Stordalen sina aktier i pant. Vad äger Stordalen egentligen? Det kommer hända mycket nu! Tråkigt men sant. Hade det funnits 190 hotell med 190 ägare, alt var ett noterat och publikt bolag så hade detta dilemma inte funnits. Fågeln Fenix flög för nära solen. Olov Thon sitter dock tryggt så det blir kanske en 96 åring som chef inom kort. Viktigast är att det kommer en ny dag för alla anställda inom kort. Bara vänta och se. Under tiden gör staten det som den måste göra, rädda verksamheter och anställningar men inte överbelånade ägare.
  2. Erik: AtSix är ett enormt dyrt skrytbygge som inte går med vinst pga det inte passar in. Scandic har också två enormt dyra skrytbyggen, varav ett ligger mittemot AtSix, det hotellet går inte heller med vinst, inte det på Hötorget heller. I Sverige är nischade hotell, ingen hit. Här vill man ha enkelhet, fast i modern funktionell tappning. Varken AtSix eller Scandics två flaggskepp kan erbjuda det. Större delen av året lever hotellen på Affärsresenären och dessa väljer inte hotell efter hur det sticker ut från mängden, utan pris och läge avgör. Turisten däremot som är i Sthlm Juni-Augusti kanske är mer benägna att lägga till stil, men har i övrigt de andra två kriterierna också. Ett hotell som AtSix lockar inte den vanlige turisten, kanske kan en och annan lyxturist som är villig att lägga 2500kr på ett rum där, än 1300 på ett hotell ett kvarter bort hitta dit. Men övriga som är villiga att betala mer för hotell, letar sig till mer välkända märken som Hilton, Sheraton och Grand.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024