Annons:

Kinesiskt bolag tar över säkerhetskoll på Arlanda

Ett bolag med nära kopplingar till Kinas militär har vunnit en upphandling om att över säkerhetskontroller på Arlanda flygplats, rapporterar Aftonbladet.

Företaget Nutech har svartlistats i USA på grund av kopplingarna till militären och Kinas kommunistparti. Nu ska man leverera granskningsutrustning till Arlandas terminal 5 med start i maj 2023.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia uppger att Nutech hade det bästa budet sett till pris och kvalitet. Chefen för entreprenadinköp säger att han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning.

I ett mejl skriver Robert Pletzin, presschef på Swedavia följande:

”Nuctech är en etablerad leverantör av granskningsutrusning, exempelvis röntgensystem, till ett antal flygplatser runt om Europa. I detta fall handlar det om ett standardsystem för röntgen till den nya säkerhetskontrollen som nu byggs på Arlanda.

Röntgensystemet från Nuctech är godkänd av ECAC, som är av ansvarig myndighet för godkännande av granskningsutrustning inom Europa. Vad gäller avtalet har vi följt gällande upphandlingslagstiftning och upphandlingen följer också reglerna enligt Säkerhetsskyddslagen. Swedavia kommer att teckna ett säkerskyddsavtal med leverantören.”

En kommentar

  1. Anonym: Swedavia är praktexemplet på hur naiv man kan vara som företag. Tror man på fullaste allvar att ett "avtal" på något sätt skulle hindra Kina från att få in den information de vill ha?.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024