Annons:

Annons:

Kreta slog Mallorca sommaren 2018

- Kroatien med vackra Split i spetsen ökar resebokningarna med nästan 15 procent och är därmed en av sommarens vinnare. Jag tycker det är roligt att så många väljer en semesterort med så mycket att upptäcka, allt ifrån en mysig stad till en otroligt vacker övärld strax utanför. Man reser för upplevelsens skull, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett pressmeddelande.

Sommarens värme ledde till att framför allt de klassiska sol- och badresmålen i Spanien och Grekland tappade svenska besökare, eftersom många valde att stanna hemma i det fina sommarvärder. Populära Mallorca minskade med drygt 25 procent jämfört med i fjol. Kreta, Greklands mest populära resmål, minskade inte bokningarna lika mycket (6,1 procent) och gick därmed om Mallorca som sommarens mest populära resmål.

Men även om sommarvädret var lika bra på hemmaplan som runt Medelhavet valde många att ändå åka på utlandsresa för att få miljöombyte och nya upplevelser. Resmål med en kombination av vackert väder och aktiviteter eller storstadsupplevelser förlorade därför inte lika många resenärer. Till exempel New York, Prag och Malaga tappade betydligt mindre än de klassiska sol- och badresmålen, medan Wien och Bangkok till och med ökade antalet resebokningar.

Även Turkiet går mot strömmen och ökar antalet bokningar. Landets återhämtning syntes tydligt redan i våras, och sommaren blev inte sämre – Antalya med omnejd raketökade hela 74,2 procent jämfört med samma period förra året, och Istanbul ökade med 55 procent. En tydlig trend är att svenska resenärer i betydligt större utsträckning än tidigare sökte sig till resmål med svalare väder där man som besökare orkar med utflykter och inte enbart behövde sitta stilla i skuggan, exempelvis Dublin (+15,1 procent) och Edinburgh (+22,2 procent). Även Ryssland ökade rejält (Moskva +63,3 procent, St Petersburg +240,5 procent) – ett tydligt bevis på att fotbolls-VM lockade många svenska besökare.

– Den typen av utlandsresor som inte har påverkats av årets varma sommar är mer upplevelsebaserade resor. Exempelvis vandringsresor eller rundresor är i allra högsta grad lika populära som tidigare, säger Katarina Daniels.

Hit reste svenskarna sommaren 2018 – århundradets varmaste sommar
1. Kreta (2)
2. Mallorca (1)
3. Split (3)
4. Antalya (ny)
5. Rhodos (5)
6. Malaga ()7
7. Cypern (9)
8. Bangkok (ny)
9. London (4)
10. Paris (8)
Källa: Tickets bokningsstatistik, sommarresor 2018 med avresa mellan 1 juni – 31 augusti.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Regional Säljchef Resia Företag Södra Sverige & Köpenhamn
Sista ansökningsdag:
25 november 2018
Säljchef Resia Företag Västerås & Eskilstuna
Sista ansökningsdag:
25 november 2018
Greek National Tourist Organisation seeks 2 local employees
Sista ansökningsdag:
26 november 2018
Sales Executive Leisure till Norwegian Air Shuttle ASA
Sista ansökningsdag:
30 november 2018
Vi söker Event Sales Manager till CWT MEETINGS & EVENTS
Sista ansökningsdag:
20 november 2018