Annons:

Annons:

Oklart vad EU:s nya register innebär

I förra veckan röstade EU-parlamentet ja till ett stort register över flygpassagerare. Vad det kommer betyda är än så länge oklart, men förmodligen inte så mycket för resebyråer, tror SRF.

Registret som EU-parlamentet röstade igenom heter PNR, som står för Passenger Name Record. Det är flygbolagen som flyger i EU som måste samla in uppgifterna och lämna över dem till brottsbekämpande myndigheter i medlemsländerna.

Men vad de nya reglerna kommer att innebära är inte klart än, berättar Anna Lennhammer, generalsekreterare på Svenska Resebyråföreningen, SRF. Detta för att direktivet om registret inte publicerats än.

– Vi vet ungefär och vi vet hur diskussionerna har gått, men innan jag har läst texterna är det svårt att uttala mig med 100-procentig säkerhet, säger Anna Lennhammer.

Enligt henne blir inte texten officiell förrän Europarådet formellt även har godkänt det, och inom 20 dagar efter det publiceras texten.

– Det senaste förslaget och som det är högst troligt att de har röstat igenom är att det är flygbolagen som har de här skyldigheterna, inte researrangörerna eller resebyråerna. Om det betyder att flygbolagen kommer att ställa högre krav på resebyråerna om vilken information de hämtar in vet vi inte ännu, det får flygbolagen återkomma om, säger Anna Lennhammer.

Hur som helst kommer de nya reglerna inte börja gälla förrän 2018, då direktiven ska vara implementerade i alla EU:s medlemsländer.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Senior Direct Sales and Servicing Agent
Sista ansökningsdag:
11 februari 2019
RES och Travel News söker webbredaktör
Sista ansökningsdag:
20 februari 2019
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019