Annons:

Annons:

Reseprofiler ska utrota dyr surf på resan

Svindyra mobil- eller surfräkningar är en mardröm för utlandsresenärer. Därför lanserar Mobitrotter, med flera svenska reseprofiler som delägare, en app som minimerar telefon- och surfkostnaderna. Thomas Cook i Norden och Resecity är först ut att erbjuda sina kunder den nya tjänsten.

– Samarbetet med resebranschen är en win-win-win-situation. Vi når rätt målgrupp, våra partners kan erbjuda en efterlängtad tilläggstjänst och få nya intäkter, och kunden slipper dyra roamingkostnader, säger Peter Bjurström, vd för Mobitrotter och med långt förflutet inom telekomvärlden.

Höga roamingavgifter, inte minst utanför EU, är ett gissel för utlandsturister. Svenskar som besöker USA betalar exempelvis 22,50 kronor per minut för att ringa till Sverige. Även surfpotten dräneras snabbt utanför wifi-zoner på hotell och kaféer.

Mobitrotters app kombinerar traditionell mobiltelefoni och IP-telefoni vilket leder till kraftigt lägre priser för mobilanvändaren. Ringer du eller tar emot samtal från en wifi-zoner någonstans i världen är det gratis via appen, om den du pratar med också är i en wifi-zon. Om du är i en wifi-zon men mottagaren inte är det kostar det 61 öre per minut att ringa till ett vanligt nummer i Sverige, och 35 öre att ta emot samtal.

Utanför wifi-zoner kan du med full täckning ringa till låga priser med ett lokalt sim-kort. Även surfen sker till lokalt pris och du nås på ditt vanliga mobilnummer. Enligt Mobitrotter sparar användaren upp till 95 procent av kostnaden jämfört med traditionella mobiloperatörer.

– Det blir allt vanligare att hotellen har satsat på riktigt bra wifi-lösningar med bra täckning i hela hotellområdet. Det är gynnsamt för vår nya tjänst, säger Peter Bjurström, som tillsammans med Jan Larsson är grundare av bolaget.

Flera reseprofiler har också klivit in som delägare. Styrelseordförande är Lars Löfgren, Thomas Cooks före detta Nordenchef. Andra välbekanta namn är Sam Weihagen, före detta koncernchef Thomas Cook, Johan Schilow, före detta vd Unlimited Travel Group, Niklas Andréen från Travelport, Bo Svanberg, vd Travelpoint, rese- och turistanalytikern Peter Hellman, Bård Ljöstad, före detta vd Ticnet, samt Resecitys ägare Thomas Grünwald.

Mobitrotters viktigaste distributionskanal blir via researrangörer och resebyråer med ett provisionsbaserat ersättningsupplägg som grund. Under en period förra året testades två appar med begränsad funktionalitet. Nu lanseras en ny förbättrad app med Thomas Cook och Resecity som pilotpartners, men fler reseföretag är på väg in.

Thomas Cook kommer att marknadsföra appen i sina avresemejl, till en början till sina cirka 670 000 kunder i Sverige och därefter i resten av Norden. Resenären får där en länk till en landningssida som ger 10 procents rabatterat pris vid köp av krediter, som sedan används i appen.

– Vi tror att det är en tjänst som våra resenärer kommer att uppskatta, eftersom vi ser behovet och viljan att kunna ringa billigare, inte minst på långdistansresmål, säger Henrik Fransson, partneransvarig för tilläggsförsäljning på Ving.

10 kommentarer

 1. Micke: Dom är bara några år för sent ute. Artikeln nämner USA som exempel - 22,50 kronor per minut. Jag har Telia abonnemang och för 250 kr/vecka får jag mina svenska samtalspriser i USA, d.v.s. 0 kr/min + 1 GB data. Med dessa priser finns det ingen anlendning att testa några andra krångliga tjänster.
  Svara
  • Peter: De allra flesta har inga sådana paketeringar, om någon, och tjänsten MobiTrotter är inte krånglig alls. Tvärtom superenkel att använda och den möjliggör de tre bästa sätten att ringa, gratis om det går annars så billigt möjligt tex 61 öre/minut från USA-Sverige och 35 öre för att svara. Tjänsten MobiTrotter med lokalt sim är som en dröm om man rör sig utanför WiFi zoner eller reser runt. Ladda ner appen och kolla priserna så får du se.
   Svara
   • Micke: Alla som kommer till USA får ett SMS med detta erbjudande. Det kan faktiskt inte bli enklare.
    Svara
    • Peter: Men det blir bra mycket billigare med MobiTrotter och enkelt är det! Med oss behöver man inte betala en fast hög summa per vecka. Man kan välja själv utefter behov. Dessutom gäller det erbjudande du refererar till bara några få länder i världen. MobiTrotter funkar i alla världens länder.
     Svara
 2. Anonym: Förstår inte vad som är skillnaden mellan detta och Skype, Viber, Facetime, Whatsapp etc etc?
  Svara
  • Peter: Dessa appar du nämner är bra men med MobiTrotter får man större frihet. Det unika är att appen är så enkelt att använda och kombinationen av gratissamtal och vanlig telefoni till riktigt låga priser. Du kan tex ta emot vanliga mobil samtal för 35 öre/min med global täckning. Man kan ringa gratis om båda har wifi/data och om inte båda har appen så ringer man roamingfritt för 61 öre/min ut från alla länder. Om man vill ha lägst prissatta datan så använder man tjänsten med ett lokalt utländskt simkort. Då får man tex fri surf i Thailand för ~100kr och kan svara på vanliga inkommande samtal och ringa utgående samtal ~95 lägre än operatörernas roamingpriser. Ladda ner appen mobitrotter så ser du.
   Svara
 3. True Caller: Fantastiskt, funkar utmärkt!
  Svara
 4. Fotograf: Jag har använt MobiTrotter's första utgåva och sparat rejält. Tack för en mycket bra APP.
  Svara
 5. Fredde: Operatörerna har idag flera tjänster där både samtal och surf blir betydligt billigare än vad som anges, valet av prispunkter i artikeln är klart missvisande. Det finns inget som hindrar att surfa och ringa via wifi med befintliga appar som ex Skype. Lägger man till kostnaden och besväret att införskaffa och använda lokala SIM är tjänsten utanför wifi knappast till någon större fördel. Säkerhet nämns det inget om i artikeln. Att surfa och ringa på öppna Wifi-nät är riskfyllt avseende intrång och avlyssning jämfört med mobilnät (f f a 3G och 4G nät som har höga krav på säkerhet ).
  Svara
  • Peter: Det finns tjänster med olika prisbilder. MobiTrotter erbjuder en tjänst med ett mycket fördelaktigt pris. Det går så klart att ringa med andra appar. Skillnaden är att MobiTrotter är framtagen för att användas av resenärer. Det är upp till var och en om man vill använda tjänsten på WiFi eller med ett lokalt simkort. Kanske en kombination! I många länder kan man lätt köpa billiga och bra lokala simkort. Då är det absolut värt besväret för att kunna bli nådd, kunna ringa hem och surfa överallt till låga priser. Systemet bakom MobiTrotter är uppbyggt med säkerhet som en av huvudingridienserna. Men du har helt rätt i att alla telecomsystem går att avlyssna i varierande grad. Det gäller för trådlös telefoni, trådbunden telefoni, företagsväxlar och även mobiltelefoni och mail. Mobiloperatörerna har funktioner inbyggda i sisna system för att både spåra och avlyssna mobilsamtal. Helt säker är man aldrig, men frågan är hur känslig information som behandlas under en semesterresa.
   Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

10 KOMMENTARER ÖPPNA
Specialist Tour Coordinator / Project Coordinator
Sista ansökningsdag:
13 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019