Annons:

Annons:

Rusning ger hotellbrist på Kuba

USA:s och Kubas avtal om kommersiella flygningar till ön lär ge ökad turism. Men charterrusningen till Kuba har gjort att logistiken sedan tidigare inte riktigt hänger med. För att säkra rum till alla gäster har Solresor fått jobba hårt, och Jambo Tours betalar hotellen längre i förväg.

I takt med avspänningen mellan USA och Kuba har den karibiska nationen rusat iväg och blivit ett hett resmål för många resenärer, inte bara svenskar. Nu har nationerna tecknat ett avtal om kommersiella flygningar från USA till Kuba.

Anstormningen har gjort att logistiken på plats inte alltid hänger med.

Det kan bland annat bli problem när de stora kryssningsfartygen lägger till, enligt Jambo Tours vd Kent Wallstedt.

– Det innebär stora kundströmmar, vilket kan leda till att maten inte alltid räcker till på sina håll. Och ölen kanske tar slut i hamnen i Havanna. Men det drabbar inte våra kunder, för de bor inte i hamnen i Havanna, säger Kent Wallstedt.

Jambo Tours resor till Kuba har varit slutsålda för hela den här säsongen.

– Vi har gruppavgångar en till två gånger i månaden oktober–mars. Vi har max 26 i varje grupp, och alla grupper är fullbokade. Det har varit ett enormt tryck, säger Kent Wallstedt.

Den stora efterfrågan har gjort att det även blir ont om hotellrum.

– Vår första grupp i oktober fick vi flytta till ett annat boende i Vinjalesdalen. Våra guider på plats har sett att andra grupper haft samma problem, även med att få transporter, något vi klarat oss från.

För att hantera situationen har Jambo Tours börjat betala hotellen längre i förväg och uppmärksammar även sina kunder om situationen redan före avresan.

– Upp till en och en halv månad före ankomst. På det viset garanterar vi oss rummen.

Flera arrangörer vittnar om att Kuba blivit hett. Lin Kraft, chef för Temaresor, berättar att de dubblerat antalet avresor. Enligt henne har de dock inte haft några problem.

Men Solresors marknadschef Mikael Andersson känner igen problematiken med hotellrum.

– Vi har haft ett grymt tryck på Kuba, helt galet. Vi har klarat oss från problem med rum än så länge – peppar, peppar – men jag vet att vår agent där och vår kontraktör har jobbat stenhårt för att undvika det, säger Mikael Andersson.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Kleins Resebureau söker affärsresesäljare/resesäljare
Sista ansökningsdag:
8 februari 2019
Affärsresesäljare
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019
Projektledare Grupp & konferens
Sista ansökningsdag:
18 februari 2019