Annons:

Annons:

Tomas G Olsson lämnar SRF, men fortsätter på Vector

Efter sexton år i Svenska Resebyrå- och researrangörsföreningens (SRF) tjänst, först som ordförande, därefter som generalsekreterare och slutligen de två senaste åren som ”senior adviser” lämnade Tomas G Olsson SRF den sista maj i år.

Tomas har dock avlagt ett löfte, kanske mest till sig själv, att han, innan han drar sig tillbaka för att njuta sitt otium, ska se till att SRF:s medlemsföretag ges möjlighet att skaffa säkerheter för de lagstadgade resegarantierna till rimliga premier och utan att behöva ställa omfattande och betungande motsäkerheter. Därför fortsätter Tomas ännu en tid att arbeta som VD för Vector Nordic AB.

Vector ägs sedan årsskiftet av SRF, SMAL och ETFL (SRF:s motsvarigheter i Finland och Estland) samt av ett sjuttiotal fristående resebyråer i Danmark, Estland, Finland och Sverige.

– Därmed kan Vector med fog kallas resebranschens egen försäkringslösning för resegarantier, konstaterar Tomas.    

Efter många års sökande efter en enklare lösning än de alternativ som erbjöds på marknaden, sjösattes försäkringsverksamheten i januari 2017. Att sätta upp en försäkringsverksamhet är dock ingenting man gör över en kafferast.

Lanseringen hade föregåtts av flera års bemödanden att hitta en praktisk lösning. Först försökte SRF intressera ett flertal försäkringsbolag att i samarbete med SRF erbjuda medlemmarna enkla resegarantilösningar. Trots en historiskt låg risk med ett genomsnittligt skadeutfall på 2,3 procent var det dock inget försäkringsbolag som nappade på idén.

Slutligen tog SRF och några kapitalstarka och riskbenägna branschprofiler initiativet att bilda ett eget försäkringsbolag. Försäkringsbolaget döptes till Vector, vilket betyder ryttare eller resenär på latin.  

En ansökan om tillstånd att få bedriva försäkringsverksamhet lämnades in till Finansinspektionen strax före jul 2015 vilket utgjorde det formella startskottet. 

– Vi var, berättar Tomas, inställda på att ansökningsprocessen skulle vara krävande, men att den skulle bli så pass omständlig och utdragen som den blev hade vi inte räknat med. Under processens gång kom vi rent slumpmässigt i kontakt med Gar-Bo Försäkring, som snabbt kom tillbaka till oss och föreslog att de skulle ta rollen som försäkringsgivare med Vector som försäkringsförmedlare.

Sedan januari 2017 erbjuder Vector Nordic AB (publ.) i samarbete med Gar-Bo enkla och överskådliga finansiella säkerheter, eller betalningsutfästelser, för researrangörernas resegarantier och säkerheter till Silver Rail och sedan halvårsskiftet 2017 även säkerheter för de garantier som resebyråer måste ställa till IATA.

Vectors marknad omfattar för närvarande Norden och Estland och antalet kundföretag uppgår hitintills till drygt 200.

Förutom Tomas arbetar Marie Swanberg på Vectors kontor på Sturegatan 11. Juridisk rådgivare och ordförande i styrelsen är advokat Jonas Thyberg, som har mångårig erfarenhet av resebranschen.

– Vector står rustat att hjälpa till med säkerheter för resegarantier. Kontakta oss så hittar vi den lösning som passar just din resebyrå, avslutar Tomas Olsson.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019
Affärsresesäljare – Kalmar
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Är du vår nya Key Account Manager?
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Vulkanresor söker en resekonsult till Umeå
Sista ansökningsdag:
14 juni 2019