Annons:

Sveriges Bussföretag anklagar regeringen för att ducka: ”Man skjuter bara upp problemet”

Regeringen har idag gett Kammarkollegiet i uppdrag att informera om under vilka villkor vouchrar och liknande värdebevis kan omfattas av ställda resegarantier. Det innebär i praktiken att undersöka om krisen i resebranschen kan lösas genom ett vouchersystem. Detta besked kom samma dag som förslaget om inrättande av en fond som kan lösa återbetalningar till resenärerna röstats ner i Riksdagens civilutskott, skriver man i ett pressmeddelande.

Sveriges Bussföretag och Transportföretagen har ställt sig bakom det förslag som utarbetats av SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, kring att inrätta en fond på sex miljarder kronor som resenärer som har rätt till återbetalning kan få sina pengar från. Återbetalning till fonden föreslås att ske genom avgifter på bland annat paketresor under en period av 20 år – med andra ord ett nollsummespel för staten. Sveriges Bussföretag har i sammanhanget lagt till att en lägsta nivå för de paketresor som omfattas bör fastställas. Idag röstade en majoritet av ledamöterna i Riksdagens civilutskott emot förslaget med hänvisning till att regeringen redan arbetar med frågan. Det beskedet är dock samma besked som har getts i flera veckor utan att någonting händer.

– Regeringen behöver omgående sätta ner foten om man vill ha någon resebransch kvar efter krisen. Företagens likviditet är en katastrof i spåren av svenska och utländska myndigheters beslut kombinerat med gällande paketreselagstiftning. Konkreta lösningsförslag riktade direkt mot den hårt drabbade turistresebranschen har funnits på bordet i många veckor nu. För många företag är detta en ödesfråga och det är dags att för regeringen att agera för dessa företag, som när hårda reserestriktioner råder inte har möjlighet att bedriva sin verksamhet alls, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag är kritiska till att utreda ett vouchersystem, som i praktiken bara kommer skjuta upp företagens likviditetsproblem tillfälligt. Om resenärerna istället för återbetalning får en voucher eller ett värdebevis så kommer researrangörerna ändå att stå med enorma kostnader när värdet på dessa skall nyttjas, samtidigt som resenärerna kommer vilja ha återbetalning när vouchrarna löper ut. Liknande förslag har skrotats i bland annat Danmark och Norge, mycket med hänvisning till konsumentperspektivet.

– Ett vouchersystem löser inte grundproblemet med företagens likviditet. Det är dessutom riskfyllt ur ett resenärsperspektiv eftersom företagens framtid är fortsatt osäker. En voucher till en researrangör som hotas av konkurs är ingen bra lösning för varken konsument eller företag. Vi förstår inte varför partierna med riksdagsmajoritet på det här sättet väljer bort näringens eget förslag, konstaterar Anna Grönlund i ett pressmeddelande.

2 kommentarer

  1. Erik: Gillar inte hennes attityd och inställning gentemot Regeringen. Hon hade en liknande attityd i en tidigare artikel där hon krävde att regeringen hjälper bussbranschen
  2. Anders P: @Erik: Om vi fokuserar på problemet istället för personliga åsikter om attityd så får vi en bättre diskussion.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024