Annons:

Lögndetektor nytt verktyg vid gränskontroller

Passagerare ska kontrolleras av en lögndetektor på tre flygplatser inom EU. Metoden som baseras på AI, artificiell intelligens, har mötts av kritik, skriver DI.

Resenärer utanför EU som vill resa till Lettland, Ungern och Grekland kan hamna öga möt öga med en lögndetektor vid gränskontrollen. Tekniken fungerar genom att passagerare får ställa sig framför en datoranimerad gränskontroll-avatar, skriver Aftonbladet som hänvisar till CNN.

Resenärens ansiktsuttryck läses av och personen får svara på ett antal frågor om bland annat syfte med resan, vem som betalt och ålder.

Om en passagerare uttrycker nervositet eller får den tekniska gränskontrollanten att uppfatta personen som lögnaktig tas den vidare till en mänsklig gränskontrollant, skriver Aftonbladet.

”Traditionella lögndetektorer har en problematisk historia av att anklaga oskyldiga människor för att vara kriminella. Det finns inga bevis för att en AI ska kunna hantera det – särskilt inte ett system som har testats på 32 personer”, säger Frederike Kaltheuner, dataprogramchef på organisationen Privacy International, skriver Aftonbladet med hänvisning till CNN.

En kommentar

  1. Daniel: Detta är utomordentligt bra! Efter att ha studerat lögnens psykologi så kan jag, med tillförsikt säga att den här maskinen bör ha uppemot 90% rätt vilket förmodligen är väldigt mycket bättre än vad en människa kan avgöra. Vi borde ha sådana här vid rättegångar. Tänk vad mycket pengar som skulle kunna sparas från advokater!
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024