Annons:

Alkoholproblemen på Finnair ökar enligt Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat avslöjar att allt fler bland Finnairs kabinpersonal har problem med spriten. Tidningen har fått tag på protokoll från arbetarskyddsmöten på flygbolaget. Enligt mötesprotokollen har ett tiotal fall av alkoholmissbruk bland flygpersonalen upptäckts. Enligt ett protokoll är det här "bara isbergets topp", skriver svenska YLE.

Två veckor sedan anmälde Finnairs flygpersonal en kapten som höll på att förbereda ett flyg till Rom. När polisen anlände för att utföra blåstest, blåste kaptenen 1,5 promille. Han fick genast sparken.

Finnair bekräftade snabbt att rapporteringen kring fallet stämde och uppgav att bolaget har en nolltolerans för rusmedel.

Ett tiotal fall bara ”toppen av isberget”

I ett av protokollen som Helsingin Sanomat fått tag på visar det sig att flygbolaget har allvarliga problem med spriten bland personalen. Protokollet är skrivet i januari och där konstateras det att alkoholpåverkan bland personalen har ökat.

”Hälsovårdsservicen känner till ett tiotal fall, men det är bara toppen på isberget. Diskussion fördes om hur alkoholmissbruk kan upptäckas och hur man kan ingripa – en central metod är att erbjuda hjälp.”

I ett protokoll skrivet i maj står det:

”Flygpersonalens ökande alkoholproblem diskuterades. Vi bör hitta sätt att komma åt fallen av alkoholmissbruk innan personalen kommer på jobb. Då är det möjligt att ordna vård åt personerna och undvika att anställningsförhållandet sägs upp.”

När Svenska Yle talade med Finnairs chef för mediekontakt, Päivyt Tallqvist, för nästan två veckor sedan sade hon att fall som den berusade flygkaptenen är ovanliga.

– Det senaste fallet är från 2005, och vi har över hundratusen flyg om året och över 300 flyg per dag, sade Tallqvist.

Källor: Helsingin Sanomat

En kommentar

  1. Ulf: Vågar man flyga med finnair om detta stämmer. Gäller inte noll tolerans på flyg