Annons:

Kris på BRA – över 350 anställda ska bort

Flygbolaget BRA har varslat 363 anställda om uppsägning. Anledningen är minskad efterfrågan på inrikesflygningar, skriver Dagens industri.

Konkret innebär det att bolaget under 2019-2020 ska fasa ut sina tio äldre jetflygplan till förmån för att flyga mer med bolagets 12 turbopropellerflygplan. Jetflygplanen tar 112 passagerare och turbopropellerflygplan 72.

”Det är fruktansvärt tråkigt att behöva ta det här beslutet. Anledningen till neddragningen är minskad efterfrågan på inrikesflyg. Därför måste vi helt enkelt fasa ut våra jetflygplan, de är för dyra att hålla i luften”, säger Jim Hovferberg, kommunikationsansvarig på flygbolaget BRA, och fortsätter:

”Sedan får vi se om det kommer att finnas behov av att införskaffa fler turbopropellerflygplan.”

Som ett led i utfasningen av jetflygplanen har bolaget varslat 363 av bolagets drygt 1.000 anställda om uppsägning. Samtliga medarbetare uppges ha informerats om bolagets planer.

”Utifrån ett resenärsperspektiv kommer de nuvarande flygavgångarna i princip inte att minska, så när som på vissa justeringar av avgångstiderna. När det gäller vår personal är det för tidigt att säga hur många på respektive flygplats, och på vilket sätt, de anställda kommer att omfattas”, säger han.

BRA ser även över vilka linjer som är lönsamma. På grund av för få passagerare och dålig lönsamhet planerar flygbolaget redan nu att lägga ned linjen Jönköping-Stockholm i mitten av juni.

6 kommentarer

  1. Subscriber User: Tacka regeringen, Miljöpartiet speciellt och världens mest idiotiska flygskatt....
  2. Tess: Så här blir det när inte personalen vill jobba under slavliknande förhållande och vägrar skriva på företagets besparingskrav om att gå ner i tjänst och endast jobba stand-by. Hoppas ni i kabinen står på er och inte skräms av varslet
  3. Travelman: Resenärer flyger hellre med jetplan än med turboprop. Det blir dessutom längre flygtid 5-10 min på en timmes flygning i genomsnitt.
  4. Bengt Gillborg: Flygskatten drabbar endast inrikesflyget. Tack MP! Nu får ni arbetslösa som tack! Och flygskatten går rakt ner i statens plånbok. Allt går ut över resenärerna som inte släpper ut CO2!
  5. Sigge: Flyg skatten drabbar även utrikesresor - avsevärt större belopp men där är också priset högre.
  6. Tommy Bergman: Jag håller med den här Regeringen förstör allt BRA. hade beställt nya flygplan a220 till 2020.fasa ut dom gamla avro 100 sen har avbeställt allt köpt 12 atr600 i stället på grund av flygskatten kvarvarande. Det är inte undrande dom tappar flygresenärer dom vill slappt till destinationen ny avskedar dom 365 personer. och aväcklar bara bara avro maskinerna. Varför inte göra fifty fifty. Behålla 6. Atr600 och köpa 6. A220.100. Istället. Det kanske fungerar bättre än att sparka personal. Då kan ni få tillbaka flyg resenärerna igen. Annars risken att dom blå.gröna i statshuset försöker lägga bromma flygplats i förtid igen .det är inte bra. Hoppas ni lyssnar. Ni lovade för mycket.