Annons:

Annons:

Domslut får Norwegian att oftare ersätta passagerare

Norwegian kommer oftare än tidigare ersätta passagerare när flygningar blir försenade. Det blir resultatet av en dom från EU-domstolen i förra veckan. Domen skärper kraven på vad som kan vara extraordinära omständigheter.

I förra veckan rapporterade Travel News om Vagabonds och Råd & Röns svarta lista, där de bägge tidningarna berättar vilka reseföretag som är sämst på att följa Allmänna reklamationsnämndens, ARN:s, utslag och ersätta resenärer. Listan toppas av Norwegian, som i 34 fall har vägrat att kompensera passagerare efter förseningar eller sämre ersättningsplan.

Norwegians motivering till sina beslut att inte ersätta har varit att förseningarna har berott på fabrikationsfel.

– Vi har en lång tradition av att följa ARN och gör alltid det om det inte handlar om viktiga principfrågor och där EU-domstolen sagt något annat. EU-domstolen har sagt att fabrikationsfel är extraordinära händelser och då gäller inte kompensationsrätten. Det är det vi rättar oss efter, sa Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till Aftonbladet i måndags i förra veckan.

Men tre dagar senare kom en dom från EU-domstolen. Den skärper antalet fall som kan anses vara extraordinära omständigheter. Domen kommer att påverka Norwegians beslut, berättar Charlotte Holmbergh Jacobsson för Travel News.

– Fabrikationsfel är fortfarande en extraordinär omständighet även efter den här senaste domen. Men vi kommer självklart förhålla oss till domen. Nu krävs att det är extrema avvikelser för att man ska kunna hävda att det är extraordinära omständigheter. Förut har det inte varit lika definierat, säger hon.

Kommer färre fall än tidigare anses vara extraordinära?
– Ja. Enligt den nya domen är tekniskt fel oftast inte en extraordinär omständighet.

Men Charlotte Holmbergh Jacobsson berättar att förordningen bakom domen håller på att göras om, något Norwegian ser fram emot.

– Den är inte anpassad till dagens prissättning: Man kan betala 1 000 kronor för en biljett till New York och så kan du få sex gånger mer tillbaka om det blir försenat.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Är du vår nya Key Account Manager?
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019
Affärsresesäljare – Kalmar
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Vulkanresor söker en resekonsult till Umeå
Sista ansökningsdag:
14 juni 2019