Annons:

Annons:

Flygbolag avslöjade: Har filmkameror vid sätena

Upptäckten att flera stora flygbolag har kameror riktade mot var och en av passagerarna har orsakat en storm av ilska på nätet, skriver Expressen.

Det var en passagerare på Singapore Airlines som slog larm om de okända kamerorna nyligen, skriver Expressen.

Passageraren, Vitaly Kamluk, flög med ett av flygbolagets plan när han la märke till en liten udda detalj på tv-skärmen han tittade på i sitt säte.

Ett litet hål som var misstänkt lik en kameralins.

Men Kamluk var inte helt säker så han tog en bild och la ut den på Twitter med frågan: ”Är detta en kamera?”

Hans inlägg väckte stor uppmärksamhet och många höll med om att det såg ut som ett kameraöga. En del berättade att de sett liknande små kameror vid flygningar med andra bolag.

Efter ett tag anslöt sig Singapore Airlines till konversation och bekräftade att det rörde sig om en kamera.

”En del av våra nyare underhållningssystem ombord rymmer inbyggda kameror, ditsatta av tillverkaren. Dessa kameror har vi kopplat ur och vi har inga planer på att utveckla några funktioner som medför att kamerorna används”, skrev man.

Man uppgav att kamerorna bara finns i ett begränsat antal kabiner och att samtliga kameror är avstängda.

Strax efteråt rapporterade flygresenärer i sociala medier att även American Airlines hade samma sorts kameror.

Bolagets svar var liktydigt med det från Singapore Airlines.

En talesman för flygbolaget, Ross Feinstein, bekräftade till BuzzFeed News att man hade samma typ av kameror i vissa av sina underhållningssystem ombord men att ”de har avaktiverats och American har inga planer på att börja använda dem”.

– Inbyggda kameror är standard i många underhållningssystem som används av ett flertal olika flygbolag. Tillverkarna inkluderar kamerorna för tänkbart framtida bruk, som till exempel styrning av olika funktioner med användarens handgester.

Men Vitaly Kamluk, flygpassageraren som först upptäckte kamerorna, frågar sig liksom många andra om varför flygbolagen inte tidigare offentligt berättat om kamerorna och skriver i en tweet till Singapore Airlines:

”Det vore bäst om ni markerade att kamerorna var ur bruk – lämpligtvis genom att täcka över linsen med en enkel liten klisterlapp”.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Vulkanresor söker en resekonsult till Umeå
Sista ansökningsdag:
14 juni 2019
Är du vår nya Key Account Manager?
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019
Affärsresesäljare – Kalmar
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019