Annons:

Flygbolagens märkligaste ursäkter att slippa betala

Vissa flygbolag är mer kreativa än andra att hitta ursäkter för att slippa betala ersättning till passagerare som råkat ut för förseningar och inställda flyg, skriver Dagens Industri.

Extremväder och strejker är två exempel när flygbolagen inte kan lastas för att det råkar uppstå förseningar. Men ibland saknas det bra förklaringar – och då drar vissa till med ganska dåliga sådana i stället.

I ett fall hävdade ett flygbolag exempelvis att personen i fråga som krävde dem på ersättning för ett försenat flyg var död – till passagerarens stora förvåning. I ett liknande fall i Tyskland hävdade ett flygbolag att passageraren som lämnat in kravet över huvud taget inte existerade. Även det ett påstående som passageraren i fråga fann svårsmält.

”Det är relativt vanligt att flygbolag försöker komma undan att betala ut ersättning till passagerare efter förseningar eller inställda flyg. Ursäkterna är många och fantasifulla, men vi går igenom samtliga fall som kommer in för att se så att resenärerna inte blir lurade”, säger Andreas Hermansson, Sverigechef på tjänsten Airhelp som erbjuder resenärer att kräva flygbolagen på ersättning.

Fler exempel: Ett brittiskt flygbolag skyllde en försenad flygning på ett akut sjukdomsfall. När ärendet togs upp i rätten visade det sig att det visserligen varit akut men i själva verket handlade om ett toalettbesök. Piloten ansåg det nödvändigt att vänta in en städpatrull i stället för att tillfälligt stänga av toaletten.

Tidigt en morgon på de grekiska öarna hade frosten lagt sig över ett flygplan. I stället för att avfrosta planet valde piloterna att vänta in morgonsolen med försening till följd.

Ytterligare ett annat flygbolag erbjöd en passagerare en uppgradering mot flygpoäng. Men när den nya biljetten skulle skrivas ut blev det datorstrul och passageraren fick inte ut någon ny biljett i tid. Flygbolaget besvarade passagerarens krav med att han fick skylla sig skäl – om han inte hade accepterat uppgraderingen hade han ju kommit med planet.

Kommentarer är stängda.