Annons:

”Flygsommaren 2023 blir lika kaotisk som förra sommaren”

För Köpenhamns flygplats kan sommaren bli lika kaotisk som den förra. Då var det SAS-strejken som ställde till det. Nu kan det bli stora problem med bemanningen av flygledare. Text: Janne Sundling

Sommaren kan bli lika kaotisk som den förra, menar den danske luftfartsanalytikern Jacob Pedersen, på Sydbank.

– Det vi riskerar nu är att det drabbar alla flyg med stora förseningar. Förra sommaren påverkade en fjärdedel av trafiken, för det vara bara SAS-flygen som stod stilla, säger han till Berlingske.

SAS-strejken pågick i 15 dagar. I år är det bristen på flygledare som kan orsaka stora problem. Rean i april har det påverkat trafiken, på en vecka har 80 avgångar ställts in.

– Vi ser i värsta fall en sommar som blir ännu mer kaotisk vad gäller försenade flyg än vi upplevde förra året, säger Jacob Pedersen.

Köpenhamns flygplats utvecklingsplan talar också om eventuell utökad kapacitet till så mycket som 55 miljoner passagerare.

– Flygledarna i Köpenhamn har i lång tid tagit riktigt många extrapass. Om de slutar med det den närmaste tiden blir det en svår brist på flygledare och det leder till massiva förseningar.

Flygplatsen har inte kommit upp i samma bemanning i flygledningen som före pandemin. I dagarna träffas flygledarna och Naviair, bolaget som sköter luftövervakningen för att hitta en lösning. Navair hoppas bland annat på nya extrapass. De säger att det kan ta upp till två år innan de kommer upp i full bemanning med utbildad personal.

– Det är svårt att se hur Naviar ska få anställt det antal flygledare som behövs för att matcha sommarens trafik. Men vi vet inte ännu hur det kommer att påverka, säger Jacob Pedersen.

Kommentarer är stängda.