Annons:

Flygstrejken inleds – plan strandade

Förhandlingarna mellan fackförbund och bemanningsbolaget GEC har brutit samman. Klockan 07.00 på måndagsmorgonen inleddes strejken. Den drabbar vissa av SAS:s inrikesflyg samt linjer mellan Stockholm och Finland.

– Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillförordnad vd i Svenska Flygbranschen, ett av åtta förbund inom Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till konflikten är att Unionens medlemmar vid GEC vill få kollektivavtal med avtalsenliga löneökningar och garanterade pensionsavsättningar. GEC, som har bildats av brittiska flygbolaget Flybe, flyger inrikesflyg för SAS räkning mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby, Sundsvall-Timrå samt till Åbo, Vasa och Tampere-Pirkkala i Finland.

– Medlarna har lämnat ett bud med kraftiga lönehöjning. Vi undrar vad som krävs för att Unionen ska bli nöjda, säger Elisabeth Holming-Schiller i pressmeddelandet.

Fackförbundet hävdar dock att förslaget om kollektivavtal inte varit i nivå med övriga kollektivavtal i branschen.

– Unionens medlemmar vill bara ha skäligt betalt och få villkor i nivå med övriga svenska flygbranschen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Strejken drabbar några av SAS flygningar till och från Arlanda till Kalmar, Visby, Åbo och Vasa. Runt runt 340 passagerare drabbas, enligt SAS.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024