Annons:

Första Airbus A320neo till SWISS

De första av 25 nya Airbus A320neo levererades idag till SWISS. De nya planen, med namnet ”Engelberg” fick ett varmt välkomnande under en ceremoni på Zürich flygplats. Med dessa avancerade och bränsleeffektiva kort- och medeldistansplan förstärker SWISS sina åtaganden till ett mer resursvänligt flygande. Tack vare innovativ motorteknologi har Airbus A320neo 20 procent lägre bränsleförbrukning än motsvarande plan i äldre generationer. Planet har även nyutvecklade säten som påtagligt ökar passagernas komfort, enligt ett pressmeddelande.

Nu har de allra första Airbus A320neo tillhörande Swiss International Air Lines (SWISS) levererats. Flygplanet med beteckningen HB-JDA, anlänt från Airbus’s Hamburg-Finkenwerder-fabriken i norra Tyskland. Fram till slutet av 2024 får SWISS totalt 25 nya flygplan i Airbus320-familjen (neo står för New Engine Option”). I leveransen finns 17 stycken A320neo och 8 av den större typen A321neo.

Den nya flottan kommer ersätta de äldre Airbus A320. Med innovativ motorteknologi med 20 procent lägre bränsleförbrukning kommer dessa tillskott att ytterligare stärka SWISS miljöambitioner.

De nya medlemmarna i SWISS flygflotta med namnet “Engelberg” (efter den schweiziska skidorten) fick ett varmt välkomnande på flygplatsen i Zurich. I hangaren fanns inbjudna gäster från politiken, näringslivet och media. ”Dopet” gjordes av Alex Höchli,  borgmästare i Engelberg, och broder Meinrad Haberl från Engelbergs kloster.

Lägre bränsleförbrukning och tystare plan

Tack vare avancerade teknik i Pratt & Whitney- motorn och konstruktionen av vingspetsarna med den karaktäristiska ”sharklet”-utformningen har AirbusA320neo 20 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med andra likvärdiga flygplanstyper.

De nya dubbelmotoriga planen har som standard ljudreducerade virvelgeneratorer. Tack vare dessa är ljudet vid start cirka hälften jämfört med likvärdiga flygplan.

”De nya planen i familjen kommer påtagligt minska medelåldern i SWISS flotta”, säger Thomas Klühr, vd på SWISS.

”När alla flygplan är levererade blir vår flotta en av de ”yngsta” i Europa med en snittålder på nio år. Denna miljardinvestering är ännu ett bevis för vår miljösatsning. Att driva en avancerad och bränsleeffektivt flygflotta är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan från flyget”, säger Thomas Klühr i ett pressmeddelande.

Airbus A320neo rymmer 180 passagerare i affärs-och ekonomiklass.

En kommentar

  1. Alexander Roussos: För ordningens skull vill jag meddela att grekiska Aegean har redan fått de 3 första A320neo, av de 40 tal A320neo, som bolaget har beställt. Det första planet presenterades i en storslagen show den 12/2. Under den flrsta flighten, ATH till MUC, fick alla passagerare 2 gratis biljetter till valfri destination. Tack för ordet!
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024