Annons:

Här är Alliansens nya flygpolitik

Igår presenterade Alliansen sin gemensamma miljöpolitik i Göteborg. Bland förslagen fanns flera punkter som rörde flyget. De fyra borgerliga partiledarna vill bland annat slopa flygskatten.

Alliansen vill bland annat införa ett krav på obligatoriskt inblandning av förnybart biodrivmedel i flygbränsle. Man vill också göra en riktad satsning på forskning och utveckling av biobränsle för flyget.
Partierna vill dessutom införa ”klimatstyrande” start- och landningsavgifter för att premiera de flygbolag som använder effektiva motorer eller mer förnybart bränsle. Man skriver också att Sverige bör driva på för att internationella flygavtal som sätter stopp för beskattning av flygbränsle omförhandlas.

I övrigt vill Alliansen se en teknikneutral utveckling av bonus malus-systemet, man vill sänka skatten för elfordon till land och till havs. Man vill stödja omställningen till grön teknik inom den svenska industrin och satsa på investeringsstöd för avancerad vattenreningsteknik för att minska utsläppen av läkemedelsrester och mikroplast till hav och sjöar.

Allianspartierna upprepade också sin stenhårda kritik mot regeringens flygskatt, som de helt vill slopa om de får regeringsmakten efter valet.

”Den saknar helt klimatstyrande effekt. Vi vill i stället bland annat se klimatstyrande start- och landningsavgifter och satsa på forskning och utveckling av bland annat biobränslen för flyget”, säger Liberalernas Jan Björklund.

Läs mer här.

Kommentarer är stängda.