Annons:

Här flygbolagen som tjänar mest på flyktingsboomen

Under årets tre första månader genomförde Migrationsverket 1426 flygresor för att skicka tillbaka personer som blivit avvisade eller utvisade. Travel News har fått fram listan på de flygbolag som tjänar mest på detta.

Under 2018 har Migrationsverket hittills genomfört 1431 verkställighetsresor (2018-05-17). Den siffran inkluderar de personer som avvisats och utvisats från Sverige och som återvänder frivilligt i Migrationsverkets försorg. Observera att siffran inte inkluderar de personer som på egen hand lämnat Sverige i enlighet med sitt avvisnings- eller utvisningsbeslut och inte heller de personer som lämnat landet i Polismyndighetens försorg.

En person som har ett lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut är skyldig att lämna landet i enlighet med vad som föreskrivs i Utlänningslagen. Skyldigheten att lämna landet åligger i första hand den avvisade eller utvisade personen. Avvisningsbeslut fattade i enlighet med Dublinförordningen utgör undantag då verkställighet av sådant beslut måste ske i kontrollerad form Dublinförordningens medlemsstater emellan. Migrationsverket har huvudansvaret för verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut som har fattats av Migrationsverket, eller fastställts av migrationsdomstol eller Migrationsöverdomstolen. Migrationsverket kan emellertid lämna över verkställigheten till Polismyndighet om den som ska avvisas eller utvisas håller sig undan och inte kan anträffas utan Polismyndighetens medverkan eller, om det kan antas att tvång kommer att behövas för att verkställigheten ska kunna genomföras.

Statistiken nedan är hämtad från den resebyrå (BCD) som Migrationsverket använder sig av:

Gäller för perioden: 201801 – 201803
Antal flygresor: 1426 st (Inkl. mellanlandningar samt byte av flygbolag)
Kostnad för flygresorna: 6 397 096 kr
Flygbolag som använts: 40% Turkish Airlines, 11% SAS, 11% Aeroflot, 8% Qatar Airways, 5%Lufthansa, 4% Ukraine Inter. Airwa, 4% Wizz Air, 4% Norwegian Air Shuttle, 2% Air Serbia, samt 12% med övriga.

En kommentar

  1. Jimmy: Det går reguljärflyg till de länderna de säger sig flytt ifrån, säger ganska mycket varför de får avslag. Tex till Kabul flyger Emirates, Turkish Airlines, Air India, FlyDubai och SpiceJet. Dessa flygbolag hade aldrig flugit dit om det är för farligt. Klart jag hellre bor i Sverige än i Afghanistan. Precis som jag hellre bor i Iran än Afghanistan. Samt jag bor hellre i Sverige än i Iran. Och jag söker hellre asyl i Sverige än i Danmark pga det är enklare att få asyl, familjeåterförening och bättre bidrag i Sverige än Danmark. Men det skall inte kunna gå att välja land att söka asyl efter hur PK ett land är.