Annons:

Hit vill svenskarna inte åka av politiska skäl

55 procent av svenskarna känner vanligtvis till, eller tar reda på, ett påtänkt semesterlands politiska situation – och väljer att inte åka till de länder vars politik och ledning de inte kan stötta. Turkiet toppar listan över vilka länder som svenskarna vill undvika, följt av Nordkorea och Ryssland. Bokningsstatistiken pekar dock åt ett annat håll, och visar att upplevelsen och plånboken ofta spelar större roll än värderingarna när man väljer resmål till sommarresan. Detta visar Tickets Sifoundersökning och bokningsstatistik, enligt ett pressmeddelande.

Turkiet har under flera år tappat kraftigt i resebokningar, och är även det land som klart flest svenska resenärer inte kan tänka sig att besöka på grund av landets politiska situation (33 procent). Försäljningsutvecklingen visar dock att det är annat än värderingarna som påverkar när man ska välja semesterresmål, och bokningarna till Turkiet ökar jämfört med förra året.

– Turkiet är ett omtvistat resmål, men också ett av de mest populära resmålen bland svenska resenärer. Den svaga svenska kronan gör att det blivit dyrare att semestra i de flesta länder, men ett fördelaktigt valuta- och prisläge i Turkiet gör att landet fortfarande är ett väldigt prisvärt resmål. Detta gör att många svenskar väljer Turkiet i sommar, trots att de kanske inte stöttar landets politiska situation, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Även om man inte känner att man kan stötta ett lands politik så är det inte heller självklart för alla att den bästa lösningen är att öka på landets isolation, och utebliven turism är ofta något som drabbar lokalbefolkningen hårdare än de styrande. Populära Thailand har en många gånger ifrågasatt styrning, men endast 7 procent av svenskarna kan inte tänka sig att besöka landet på grund av dess politik. Känslorna för USA är liknande – 9 procent väljer av samma anledning bort resor till USA, trots starkt ifrågasättande av Donald Trump som president.

– Den politiska situationen är en av flera faktorer som spelar in när man väljer semesterresmål, och en annan viktig faktor är naturligtvis vad det finns för alternativ. För den som är ute efter sol och bad i Medelhavet finns det många alternativ till Turkiet, medan det däremot är svårt att hitta alternativ till den typ av upplevelser man får i till exempel Miami, New York, San Francisco och Los Angeles, säger Katarina Daniels.

19 procent av svenskarna kan inte tänka sig att besöka Nordkorea på grund av landets regering, följt av Ryssland på 18 procent. En förklaring till den stora skillnaden mellan Turkiet och Nordkorea kan vara att mycket få svenskar ser Nordkorea som en potentiell plats att besöka och att landet därför faller bort från radarn, medan Turkiet är en av svenskarnas största turistdestinationer.

Kvinnor uppger i högre grad än män (60 procent jämfört med 50 procent) att de undviker att resa till vissa länder på grund av politiska värderingar. Fler män än kvinnor uppger dock att de vanligtvis känner till landets politiska situation, men att de inte påverkas av den vid val av resmål till en utlandssemester (män 29 procent, kvinnor 20 procent). Det är också fler män än kvinnor som uppger att de vanligtvis inte känner till eller tar reda på den politiska situationen, och att de inte heller kommer börja göra det framöver (10 procent jämfört med 5 procent).

Resenärer i åldersgrupp 51-65 påverkas i större utsträckning än andra åldersgrupper av ett visst lands politiska situation, när de ska semestra utomlands (63 procent). Motsvarande andel för åldersgrupp 18-30 år är 45 procent. Boende i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger i större utsträckning att det finns länder som de inte kan tänka sig att besöka på grund av landets politiska styrning (82 procent), jämfört med invånare i övriga landet.

Vilket/vilka länder kan du inte tänka dig att besöka på grund av landets regering/politiska styrning?

  1. Turkiet, 33 procent
  2. Nordkorea, 19 procent
  3. Ryssland, 18 procent
  4. Saudiarabien, 9 procent
  5. USA, 9 procent
  6. Syrien, 8 procent
  7. Thailand, 7 procent
  8. Egypten, 7 procent
  9. Iran, 6 procent
  10. Ungern, 6 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval

En kommentar

  1. Hans Öberg: Plånboken bestämmer. USA är ett demokratiskt land där man kan avsätta och politiker som bryter mot lagar och förordningar. Våra sneda journalister har lärt oss annat. Det går att avsätta Trump. Övriga länder ovan är synnerligen olämpliga att nöjesresa till. Kina, Vietnam, arabländerna, Kuba m.fl. är ju faktiskt värre än de flesta på listan. Gynna inte dem.
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024