Annons:

Jätteorder för Airbus på 292 flygplan till Kina

Airbus har vunnit en av sina största beställningar någonsin på 292 flygplan värda mer än 37 miljarder dollar från fyra kinesiska flygbolag. Text: Janne Sundling

”För att möta sin växande efterfrågan har Airbus ambitiösa planer på att öka produktionen av sin bästsäljande A320-familj av jetplan till 75 per månad till 2025”

China Eastern Airlines kommer att köpa 100 A320neoplan, medan Air China köper att 64, och dess dotterbolag Shenzhen Airlines förvärvar 32. Och China Southern Airlines köper 96 A320neos, samt hyr ytterligare plan.

Air China startar öppnar rutt mellan Köpenhamn och Beijing. Foto: Wikicommons

Det är Kinas första stora jetlinerorder på tre år och hjälper till att stärka Airbus position på marknaden, där den europeiska tillverkaren har byggt upp en fördel tack vare en lokal slutmontering. Boeing har historiskt räknat China Southern som sin största kund, men affärerna har avtagit för tillverkaren i kölvattnet av två krascher av dess bästsäljande 737 Max-modell och när de politiska spänningarna ökar mellan Washington och Peking.

”Airbus har länge haft ett fäste i Kina när det kommer till kortdistansflygningar och de har också en fabrik där, så de har en stark blandning av produktion och försäljning”, säger John Strickland, en flyganalytiker på JLS Consulting till Bloomberg. 

China Southernplanen kommer att levereras från 2024 till 2027, enligt en börsanmälan. Transportören kommer att separat leasa 19 A320neos. Överlåtelser till Air China kommer att sträcka sig från 2023 till 2027 och de till Shenzhen Airlines 2024 till 2026.

China Southern tog i maj bort mer än 100 av det amerikanska företagets 737 Max-jetplan från sin flotta, med hänvisning till osäkerhet om leveranser. 

Ingen av Kinas andra statligt ägda flygbolag har sagt om de kommer återuppta Max när den officiellt är i drift igen. Kina var först med att jorda planet efter dödsolyckor i Indonesien i oktober 2018 och i Etiopien i mars året därpå.

För att möta sin växande efterfrågan har Airbus ambitiösa planer på att öka produktionen av sin bästsäljande A320-familj av jetplan till 75 per månad till 2025. Airbus vill börja tillverka den större A321neo på plats i Tianjin före årsskiftet.

Det snabbväxande indiska budgetbolaget IndiGo, som drivs av InterGlobe Aviation Ltd., är världens största kund för A320neos, efter att ha beställt 730 av dessa jetplan.

I slutet av 2021 hade China South – landets största flygbolag – en flotta på 399 Boeing narrowbodies, enligt dess senaste årsrapport. Den hade också 334 Airbus A320-serier i slutet av förra året.

Kommentarer är stängda.